Dalmacija Split

Sve ih je više

Kratka povijest splitskih zločina iz mržnje: od gay Pridea do napada na sportaše

Sve ih je više

Nakon napada na splitskoj Rivi na vaterpoliste iz Beograda, četiri osobe su pod istragom zbog dva kaznena djela, od kojih se jedno veže za zločin iz mržnje, što automatski podrazumijeva težu sankciju.

Pojam zločina iz mržnje uveden je u naše zakonodavstvo prije 12 godina, ali tada nije imao stvarne pravne učinke. Predstavljao je osnovu za težu kvalifikaciju samo kod počinjenja ubojstva iz mržnje. To se mijenja prije pet godina, kada se u kaznenom zakonu navedeno postupanje uzima kao otegotna okolnost, ne samo prilikom počinjenja ubojstva, već i niza kaznenih djela: nanošenje tjelesne ozljede, prisila, prijetnja, djela protiv spolne slobode, izazivanje nereda, javno poticanje na mržnju i sakaćenje ženskih spolnih organa. Radi se o kvalifikaciji koja se primjenjuje kada je motiv postupanja počinitelja rasna pripadnost, boja kože, vjeroispovijest, nacionalno ili etničko podrijetlo, invaliditet, spol, spolno opredjeljenje ili rodni identitet druge osobe.

Najčešće - nasilje

Na splitskom području zločini iz mržnje prijavljivali su se najviše nakon prvog GayPridea 2011. godine. Nakon izljeva mržnje, na splitsku povorku ponosa podneseno je 26 kaznenih prijava, od kojih 23 zbog nasilničkog ponašanja, dvije zbog rasne i druge diskriminacije te jedna zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti. Njih 14 privedeno je istražnom sucu te su četvorica na prijedlog tužitelja pritvorena, a šestorici je određena mjera opreza.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon toga podnijelo 14 optužnih prijedloga za zločin iz mržnje protiv izgrednika. Uz to su protiv pet osoba tražili provođenje istražnih radnji zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

Među prvim presudama bila je ona od godinu dana uvjetnog zatvora za tada 48-godišnjeg Splićanina zbog dva kaznena djela počinjena tijekom splitskog Gay pridea. Presuda je donesena na Općinskom sudu u Splitu, a uz uvjetnu kaznu zatvora izrečen mu je rok kušnje od tri godine. Teretio se zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i kaznenog djela povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, a oba nedjela su okarakterizirana kao počinjena iz mržnje.

Optužni prijedlog tužiteljstva navodi da je 48-godišnjak 11. lipnja 2011. tijekom održavanja odobrenog javnog skupa "Gay Pride - Split 2011." u Splitu, u Marmontovoj ulici, bez stvarnog razloga i povoda, a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa, dok je povorka prolazila u više navrata vikao: "Ubij, ubij pedera! Majku vam…! Cigani, cigani!", pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije.

Od uvjetne do zatvora

Sa Županijskog državnog odvjetništva u Splitu saznajemo da je tijekom 2017. godine prijavljeno deset osoba uz još dvije prijave protiv nepoznatih počinitelja zbog zločina iz mržnje. Tijekom 2018. prijavljeno je šest osoba za isto nedjelo. Navedenim prijavama prijavljeno je kazneno djelo - javno poticanje na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona. Tijekom te dvije godine optuženo je šest osoba zbog počinjenja istog kaznenog djela. U te dvije godine pravomoćno su osuđene dvije osobe, i to na uvjetne kazne, dok su ostali kazneni postupci u tijeku. Još je osuđen i jedan maloljetnik koji je dobio kaznu pridržaja maloljetničkog zatvora.

Tijekom prošle godine za zločin iz mržnje je PU splitsko-dalmatinska prijavila jednu osobu, a radi se o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari. Godinu prije podnijela je prijave za navedeno nedjelo protiv ukupno osam osoba. Radilo se o ukupno četiri kaznena djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, dva kaznena djela nasilničkog ponašanja, te po jednom kaznenom djelu tjelesne ozljede, prijetnje i oštećenja tuđe stvari.

Naslovnica Split