Dalmacija Split

spašavanje šume

Već drugog dana usporili s radovima: ogromno stablo zaprijetilo kući na južnoj strani Marjana, do sada uklonjeno svega deset kubika zaraženih borova!?

spašavanje šume

Nakon što je u srijedu ujutro počela sječa zaraženih marjanskih borova unutar kompleksa Vile Dalmacije i danas su pripadnici splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) još uvijek na tom području.

Veće stablo izazvalo je problem pokraj zgrade MEDILS-a, zbog čega su se već drugoga dana usporili radovi na uklanjanju borova u obuhvatu park-šume.

- Ogroman se bor nadvio nad jednu kuću, pa moramo biti oprezniji da objekt ne nastrada - kratko je kazao Nenad Ružić, koordinator djelatnika na projektu.

Napomenuo je da je cijeli posao na tom području gotov, osim uklanjanja spomenutog bora koji je stvorio malo više muke motornim pilama i sjekačima.

U petak bi se radovi trebali nastaviti u zoni oko Instituta za oceanografiju i ribarstvo na "punti" Marjana gdje radnike spremno očekuje nekoliko stabala označenim crvenom točkom. Ako prvi dan opsežnog projekta uklanjanja zaraženih stabala svedemo na brojke, uklonjeno je ukupno deset prostornih metara ("kubika") drvne mase.

Nastavak i dinamika radova također ovise o inženjerima koji označavaju zaražena stabla, a 30-ak djelatnika JVP-a i “Parkova i nasada” za njima ulaze u šumu i uklanjaju te borove.

- Jutros sam im dao nalog da označe stabla na Bambinoj glavici i nakon toga mi dolazimo s ekipom za sječu - najavio je Ružić i dodao da se na tom području očekuju zastoji jer će se dijelom uklanjati stabla na privatnom zemljištu.

Pad prvih borova na tom dijelu park-šume očekuje se u ponedjeljak, jer je nedjelja očito dan za odmor od napornih radova na nezahvalnom terenu. Dok vatrogasci "patroliraju" južnom stranom marjanskog poluotoka, djelatnici Javne ustanove za upravljanje park-šumom takve poslove svakodnevno obavljaju na sjeverozapadnoj strani.

Naslovnica Split