Dalmacija Split

sastanak kriznog stožera

Sutra se pale pile, kreće 'čišćenje' Marjana od potkornjaka! Evo kakav je plan za spas park-šume izradila Radna skupina i kako će se izvlačiti zaraženi borovi

sastanak kriznog stožera

Stožer Civilne zaštite Grada Splita danas je na svojoj sjednici donio Operativno-dinamički plan suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan kojeg je izradila Radna skupina za Marjan, osnovana na prošlotjednoj sjednici Stožera.

Satelitska snimka otkriva stvarne razmjere uništenja Marjana: pogledajte koliku je površinu 'nagrizao' potkornjak

Nakon sastanka novinarima se obratio koordinator Radne skupine Nenad Ružić:

- U srijedu počinje uklanjanje zaraženih borova, a kreće se iz kruga Vile Dalmacije pa se nastavlja preko Bambine glavice koja se također nalazi na južnim padinama Marjana.

Za sada je doznačeno 2500 stabala za uklanjanje, ali brojka je zasigurno veća i prelazi 20.000 borova, za što u kriznom stožeru procjenjujemo da ćemo ih uspjeti ukloniti do 1. travnja - rekao je Ružić.

Kako je novinarima rečeno, vjerojatno će se radovi obavljati i tijekom ljeta tj. sezone zaštite od požara, ali smanjenim intenzitetom.

Najpovoljnija opcija za izvlačenje trupaca ipak će biti konji, dok će strojevi (bageri, gusjeničari i sl.) djelovati isključivo u uskim pojasevima u blizini postiojećih prometnica i puteva.

Zasad nisu izabrane tvrtke ili obrti koji će obavljati navedene radove, nego će u početnoj fazi to raditi vatrogasci (JVP Split) i radnici Javne ustanove te svi komunalci koji ne trebaju prolaziti dodatne obuke.

Naslovnica Split