Dalmacija Split

tribina u 'Zlatnim vratima'

Vlasnici prijete blokadom obnove zgrada u Palači: projekt je vrijedan 30 milijuna kuna, iz EU fondova moglo bi se povući 19 milijuna, no već se čuju najave tužbi...

tribina u 'Zlatnim vratima'

U centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ u ponedjeljak je pred nekolicinom posjetitelja predstavljen projekt rekonstrukcije zgrade u Rodriginoj ulici.

Javna prezentacija organizirana je kako bi se susjedni stanari i stanovnici unutar Dioklecijanove palače i ostali Splićani upoznali s detaljima projekta kojim se planira obnoviti zgrada u Rodriginoj ulici unutar Palače koja bi pružila pristup obrambenom ophodu na sjevernom zidu Palače. Ulaganjem u rekonstrukciju spriječilo bi se njeno daljnje propadanje.

Projektanti Josipa Ružić i Dalibor Bartulović, Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita te Jasna Jerkov iz Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu predstavili su prednosti ovog projekta kojeg je moguće realizirati uz pomoć sredstava iz EU fondova.

- Kroz projekt će se prikazati različite lokacije u samoj palači, kao i izvan nje a koje pokazuju kontinuitet života od cara Dioklecijana do današnjih dana. Riječ je o strateškom projektu kojemu nije u planu samo obnoviti zgradu nego i organizirati aktivnosti koje nadopunjuju sadržaj pa nam je u planu organizirati razne edukativne radionice, predstavljanja i slično. Imali smo zadane indikatore koje moramo ostvariti ali naša ideja je ići još šire. Projekt će obuhvatiti obnovu šest lokacija - uz Rodriginu, tu je i obnova Stare Gradske Vijećnice, jugoistočnu kulu sa Lukačićevom 5, Muzej grada Splita koji je Gradu Splitu ujedno i partner na ovom projektu, nadalje šetnicu jugoistočnog dijela zida i šetnicu na sjevernom zidu. Sve te lokacije čine cjelinu koju bi htjeli posjetiteljima, turistima i lokalnim stanovnicima, približiti kako bi vidjeli i one djelove palače koji dosad nisu bili pristupačni. Na taj način bi i obogatili turističku ponudu našeg grada - rekla je Radojka Tomašević uz napomenu da je procijenjena vrijednost projekta, na temelju dosad napravljene dokumentacije, oko 30 milijuna kuna od kojih bi 19 milijuna bilo europskog novca, ostalo sufinancira Grad Split.

Da bi se ovo moglo provesti uvjet je da se imovinsko-pravni odnosi, odnosno vlasnička situacija u potpunosti raščisti.

Ova priča, a i ona koja je detaljnije pojasnila rješenje i što bi se obnavljalo, nadogradilo i saniralo nikako se nije svidjela jednom dijelu posjetitelja. Štoviše, nisu je željeli ni saslušati a sve koji su došli predstaviti projekt su prozvali bahatima i bezobraznima zbog namjere oduzimanja privatnog vlasništva.

- Meni se čini da radite račun bez krčmara. Nije riješeno vlasničko pitanje i pitanje je hoće li ikada biti a vi unaprijed pripremate već nešto.. Na temelju čega i čijih dogovora, kojeg strateškog plana? Ne razumijem otkud vam obraz ulaziti u ovako složen, kompleksan i hvalevrijedan projekt u vrijeme kada niste raščistili vlasničku strukturu i ne znate hoćete li ikada. Namećete na silu neka rješenja stanarima koji su privatni vlasnici. Nemate pravo ovako bahato raspolagati s tuđim privatnim vlasništvom - prozvao ih je jedan od posjetitelja iz prvih redova.

- Konzervatorski odjel daje smjernice za obnovu bilo kakve kulturne baštine pa tako i ove. Mi smo sa stručnog stanovišta napravili sve što smo mogli, a ukoliko stanovnici ovoga grada nemaju jednaku percepciju toga to je njihovo legitmno pravo i dapače, slobodni ste to izraziti. Međutim, po legislativi je ovo uredan i pravilan put ali to ne znači da vi niste u prilici stopirati projekt. Ako strane u postupku nisu suglasne s projektom onda njega neće ni biti - odgovorila je Jasna Jerkov iz gradskog Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu.

Na tribini je više puta naglašeno da, ukoliko svi suvlasnici ne budu za realizaciju ili susjedi u Rodriginoj ulici podnesu žalbu na projekt, s projektom se neće ići. S obzirom na jučerašnju tribinu, povišene tonove i prozivke koji su je obilježili čini se da je takav ishod itekako moguć.

Plan je inače bio da se projekt provodi u dva dijela, prvi bi bio sanacija pročelja u Bosanskoj ulici a drugi rekonstrukcija objekta koji je pristupan Rodriginoj ulici. Međutim, s obzirom da je riječ o integriranom projektu koji mora obuhvatiti nekoliko lokacija, nije moguće izdvojiti jednu zgradu ili česticu i samo nju obnoviti kao što su neki od okupljenih smatrali najboljim rješenjem. U slučaju da se ne riješe vlasnički odnosi, novčana sredstva će biti prenamjenjena za nešto drugo.

- Slažem se da bi bilo odlično kada bi dobili bespovratna sredstva uz pomoć kojih bi se stanovnicima mogle obnoviti fasade i urediti kuće u staroj gradskoj jezgri međutim to nije moguće. Postoji mogućnost samo za financiranje ovakvim integriranih projekata i zato ih i predstavljamo - kazala je Antonija Eremut Erceg iz razvojne agecije "Rast" koja je moderirala prezetacijom.

Naslovnica Split