Dalmacija Split

ruganje s državom

Cirkus na legendarnoj splitskoj plaži: niti pola godine od spektakularne akcije rušenja  ugostitelji ponovno postavili ilegalni štekat, inspektori ne mogu ništa!?

ruganje s državom

Na terasi kafića "Firule", smještenoj na samom istoku istoimene pješčane uvale, i dalje se neometano poslužuje piće iako je još u rujnu po nalogu inspekcije Ministarstva mora nelegalni štekat bio uklonjen.

Pisali smo i čudili se bahatosti tvrtke "Franko & Ivan" čiji zaposlenici su niti 24 sata nakon rušenja ponovno na isto mjesto iznijeli stolove i sjedalice. Županijski pročelnik za pomorstvo Stipe Čogelja tada se zgražao i spominjao mogućnost podnošenja kaznene prijave, no tromost sustava u ovom slučaju pokazala je sve svoje draži, pa se do danas ništa promijenilo nije.

Gotovo šest mjeseci nakon spektakularne akcije teškom mašinerijom koja je javnosti trebala pokazati odlučnost s kojom se naše vlasti bore protiv poduzetnika koji nezakonito koriste pomorsko dobro, svjedočimo pravom ruganju s institucijama što će po svemu sudeći po tko zna koji put završiti s onom slavnom - "izija vuk magare".

Službeno to zvuči ovako. Inspektori Lučke kapetanije podnijeli su optužni prijedlog Vijeću za prekršaje protiv tvrtke "Franko & Ivan", u čijem sastavu djeluje caffe bar "Firule", te protiv odgovornih osoba iz te ugostiteljske firme.

- Optužni prijedlog je podnesen zbog počinjenog prekršaja gospodarskog korištenja pomorskog dobra bez koncesije ili koncesijskog odobrenja, ali postupak još uvijek nije pravomoćno okončan - izvijestila nas je Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstva mora.

Iščitavajući Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (članak 114.) dolazimo do podatka kako maksimalna kazna za ovaj tip prekršaja iznosi 100.000 kuna za pravnu osobu odnosno tvrtku. No, nije izgledno ni da će taj iznos uskoro biti naplaćen jer, kako nam je potvrdila glasnogovornica resornog ministarstva, pred Upravnim sudom u Splitu vodi se postupak po tužbi firme "Franko & Ivan" protiv rješenja Lučke kapetanije kojim se toj tvrtki zabranjuje korištenje pomorskog dobra, ali ni taj spor nije pravomoćno okončan.

- Inspektori pomorskog dobra nastavit će sa započetim radnjama prisilnog izvršenja nakon što se dovrše započeti sudski i prekršajni postupci pred nadležnim pravosudnim i upravnim tijelima - poručila je Matijašević.

Čekaju se tako odluke nižih, pa viših sudova, na čije će se odluke, kakve god bile, zasigurno nasloniti žalbe gubitničke strane, a tu situaciju vješto koriste u tvrtki "Franko & Ivan" kroz čije blagajne novac utržen na spornom štekatu i dalje neometano prolazi.

- Na ovaj protestni čin odlučili smo se kako bismo prisilili Grad ili Županiju da rade svoj posao. Raspišite konačno natječaj za koncesiju ili dodijelite koncesijsko odobrenje za ovu površinu, jer nema razloga da se to odgađa. Ni druge uvale na kojima se dodjeljuju dozvole nisu ucrtane u detaljnom urbanističkom planu, pa im se ne rade problemi. Očito je kako se Firule žele očistiti kako bi se namjestile nekome podobnom - kazala nam je u rujnu Mirjana Gudić, vlasnica tvrtke, tvrdeći kako su usprkos nepostojanju valjanog ugovora o korištenju pomorskog dobra plaćali naknadu u iznosu 114.000 kuna, što odgovara visini godišnje naknade za koncesijsko odobrenje.

Naslovnica Split