StoryEditorOCM
Dalmacijaročište na trgovačkom sudu

Bivši radnici hotela Marjan: Neka novac od kredita vrati 'ćaća' koji ga je potrošio, a ne mi!; Utvrđena vrijednost nesuđenog visokokategornika na Zapadnoj obali

6. veljače 2019. - 13:23

"Neka novac od kredita Hypo banci vrati 'ćaća' koji ga je potrošio, a ne mi radnici!" "Ako lažne hipoteke pojedu stečajnu masu, radnici će ostati gladni!"

S takvim radnim nazivima je stožer za obranu hotela Marjan, a kojeg čine bivši radnici hotelijerskog poduzeća "Adriatic", održao u srijedu konferenciju za novinare ispred Trgovačkog suda u Splitu.

Tamo su izvijestili da su Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podijelili zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojeg su potpisali bivši radnici Ante Ledenko, Milan Biuk, Enes Čaušević... 

Traže da se utvrdi koje su hipoteke takozvane "Kerum grupe" upisane na hotel Marjan temeljem lažnih potraživanja, te da se dubinskom analizom financijskog poslovanja i praćenja tijeka novca utvrdi gdje je "nestalo" 50 milijuna eura iz tvrtki "Adriatic", te vlasnički povezanog "Sapora", koji je bio glavni izvođač na izgradnji hotela Marjan.

Tako su radnici napravili uvod u zakazano ročište na kojem se utvrđivalo koja je procijenjena cijena hotela Marjan i njegovog aneksa.

 

Sudac je na prijedlog stečajnog upravitelja Ante Gabelice utvrdio da je vrijednost nesuđenog visokokategornika na Zapadnoj obali 432.062.264 kune, točno koliko je to u svome vještvu utvrdio građevinski vještak Jure Malenica. Zbog toga je bivši radnik Ante Ledenko demonstrativno otišao iz sudnice jer smatra da se radi o malom iznosu.

Sudac Paško Bačić je sat i pol vremena inzistirao da vještak i najveći vjerovnici sa sigurnošću utvrde je li u taj iznos uračunat porez od dodanu vrijednost (PDV) koji iznosi 25 posto, s obzirom na to da je stečajni upravitelj Gabelica izvijestio sud da je porezni savjetnik dao mišljenje da kupac nesuđenog visokokategornika na Zapadnoj obali neće plaćati porez na nekretnine od četiri posto, već PDV.

To znači da će četvrtina postignute cijene na elektroničkoj javnoj dražbi, koju će provoditi Fina, ići u državni proračun u slučaju da je kupac bude u sustavu PDV-a. Kako se od nekih vjerovnika moglo čuti, početna cijena na prvom dražbenom ročištu će biti tri četvrtine od 432.062.264 kuna.

- Bitno je da se procijenjena cijena utvrdi radi određivanja jamčevine koju će licitatori morati uplatiti i radi utvrđivanja početne cijene. Pravu cijenu nekretnine će utvrditi tržište, a ona može biti i veća jer je bilo dosta upita zainteresiranih za kupnju hotela Marjan s aneksom – kazao je na kraju sudac Bačić.

Hotel i njegov aneks će se prodavati kao jedna cjelina, utvrđeno je na ročištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:25