Dalmacija Split

katastrofa iz ptičje perspektive

Satelitska snimka otkriva stvarne razmjere uništenja Marjana: pogledajte koliku je površinu 'nagrizao' potkornjak

katastrofa iz ptičje perspektive

Marjan je i službeno u izravnoj opasnosti od elementarne nepogode zvane potkornjak. U utorak oko 13 sati takvo stanje na zahtjev gradonačelnika Andre Krstulovića Opare proglasio je župan Blaženko Boban.

– Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda i županijskog Statuta donosim odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. godine na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, lokalitet park-šuma Marjan – obznanio je župan.

– To konkretno znači da temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi trenutak da dođe do stvarne elementarne nepogode na Marjanu – odgovorio je na novinarsko pitanje Boban i dodao kako je Županija spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Banovina, kao nadležno tijelo, i sve sastavnice Grada kao što su Stožer civilne zaštita i ostale službe.

– Ne mora biti samo Stožer civilne zaštite, s obzirom na specifičnost situacije to mogu biti stručne službe iz resornih Ministarstava, ali koordinator i voditelj svih aktivnosti će biti Grad – pojasnio je župan.

Martin Bućan, tajnik županijskog Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, objasnio je na temelju čega je donesena takva odluka.

– Osim zahtjeva splitskoga gradonačelnika, također smo imali mišljenja i nalaze Hrvatskog šumarskog instituta i mišljenje Javne ustanove za upravljanje park-šumom. Temeljem toga i našeg izlaska na teren u ponedjeljak poslijepodne, zajedno s kolegom iz stručnog Povjerenstva za Marjan, donijeli smo prijedlog odluke kojeg smo usaglasili sa Povjerenstvom za procjenu šteta od elementarne nepogode i predložili županu donošenje ove odluke – dodao je Bućan.

I dok se ujedinjuju Grad i Županija u bitki s potkornjakom, pitanje je koliko je Javna ustanova "Marjan" uskladila strategiju s ostalim sudionicima cijele priče. Naime, Povjerenstvo za Marjan zatražilo je da gradska institucija sklopi ugovor za stručni nadzor doznačavanja zaraženih stabala s našim uglednim stručnjakom za potkornjake dr. Milanom Pernekom, članom Povjerenstva.

No, na Facebook stranici Javne ustanove pojavila se obavijest kako su od "Hrvatskih šuma" zatražili stručnjake, a dr. Perneka zamolili da se očituje, jer je navodno na prošlosubotnjem sastanku izjavio kako nema potrebe da sudjeluje. Javno otkrivanje takvih detalja s povjerljivog sastanka od inače zatvorene institucije je više nego zanimljivo.

Nadalje, Povjerenstvo je dalo prednost angažiranju konja za poslove izvlačenja stabala iz teško dostupnih područja park-šume.

No, Javna us