StoryEditorOCM
Dalmacijauskoro testiranje

Nakon Županije, i Grad Split osnovao centre darovitosti, interes iskazalo deset škola: 'Cilj nije natjecanje među djecom nego poticanje i usmjeravanje njihovih sposobnosti'

22. siječnja 2019. - 17:17
Školski ravnatelji s gradskim čelnicima

Svako darovito dijete u Splitu bit će praćeno od vrtića do fakulteta zahvaljujući postojećem županijskom projektu s centrima izvrsnosti koji uključuje učenike od petog do osmog razreda, a sada i novom gradskom programu.

"Centri darovitosti Split" namijenjeni su osnovcima uzrasta od prvog do četvrtog razreda, a uskoro se planira i srodni projekt koji će uključivati predškolske ustanove.

– Grad kao osnivač 28 osnovnih škola u suradnji s Agencijom za obrazovanje pokreće centre darovitosti radi uočavanja, praćenja i poticanja darovitih učenika te osiguravanja kvalitetnog rada s djecom prema njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima. Osigurali smo sredstva za to, a namjeravamo ih i povećati. Naši najmlađi sugrađani sada će imati okvir te ćemo ih prepoznati i dati im prigodu da se razvijaju u području prirodoslovlja, matematike, robotike i informatike, jezika i komunikacija te umjetničkog područja – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem predstavljanju mreže centara darovitosti.

Poteštat je uputio poziv svim zainteresiranim mentorima da se jave na ovaj projekt koji počinje na proljeće, i to u područjima matematike i prirodoslovlja, dok će ostali krenuti na jesen. Time se nadovezuju na županijske centre izvrsnosti.

– Interes za stjecanje statusa Centra darovitosti iskazalo je deset škola. Na koncu smo kao domaćine odredili osnovne škole "Gripe" (robotika i informatika), "Manuš" (umjetničko područje), "Ravne njive" (jezik i komunikacije), "Sućidar" (prirodoslovlje) i "Žnjan-Pazdigrad" (matematika). Već ove srijede ide poziv svim školama, ravnateljima i učiteljima za sudjelovanje, a moći će se prijaviti i ravnatelji i učitelji predmetne i razredne nastave, sve s ciljem poticanja darovite djece. Sva djeca koja se prijave bit će testirana, a odgojno-obrazovne skupine formirat će se po uzrastu, za svaki jedna ili dvije skupine s 20 učenika, te će se s mentorima sastajati subotom tijekom nastavne godine po dva školska sata – kazao je Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti.

Budući da su robotika i informatika uvedeni tek kao izvannastavne aktivnosti u nekim školama, želja im je da interes za te aktivnosti probude kod većeg broja djece, pa će se i ta područja uključiti u program centara darovitosti, pretpostavljamo, uz pripadajuću opremljenost škola.

– Cilj ovog projekta nije natjecanje među djecom nego poticanje i usmjeravanje njihovih sposobnosti. Ovo je putokaz mnogim sredinama kako mogu unaprijediti svoj rad, a mislim da Grad ima jedinstven pristup – kazao je Vlade Matas uime državne Agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:23