Dalmacija Split

maštovito

'Vilsone, Kasijane, Zota, 'ajte doma': neobična imena odjekivat će splitskim ulicama, evo na koje su sve inventive ideje došli roditelji u prošloj godini

maštovito

Da je “ime znak” znali su Rimljani jako dobro, a splitski roditelji na tu izreku paze i danas. Dobro promisle prije negoli svojem novorođenom blagu nadjenu ime.

Tijekom (netom) prošle godine u splitsku je Maticu rođenih upisano 4580 mališana.

Neobična je činjenica da prije 45 godina u našem gradu nije rođen niti jedan jedini Luka i niti jedna jedina Petra. Lani su pak i Luka i Petra ušli u top deset omiljenih imena.

Među popularnim imenima su, tako, i Rita i Marta i Mia i, naravno, Lucija, s dodatnim varijacijama na temu: Luce i Lucia. Hrvatsko "j" u imenu sve češće gube Gabriele i Marie, ali se Marijete ne daju, kod njih je "jot" postojano.

Maleni Ivan i Josip i Ante i Marko i Roko i Duje i nakon desetljeća dominacije nemaju namjeru povući se pred Šimom, Jakovom, Stipom i Josipom, koji im dahću za vratom.

No, neki od roditelja ne prežu od neobičnijih, rjeđih imena, tako će za sedam godina u prvi razred krenuti mali Vilson i Diego. Možda im u ekipu ulete i Damjan Ivar i Amadeus Simba, možda i Kasijan i Neimi. Nikad ne znaš, Split je - koliko god se mi zavaravali - ipak malen grad...

Među curicama krasoticama stigle su nam i Airi, Amelee, Saira, Zota, Saya, Lili Eli, Anari i Nalani, ali i Nikki Regina i malenaTrinity. Dobili smo i uniseks ime, rodili su se maleni Kai i malena Kai.

Kako god se zvali naši maleni sugrađani, svim srcem se nadamo da će ih u životu uvijek pratiti sreća. Maleni, nosite svoje ime kao zastavu. Pošteno.
 

Naslovnica Split