Dalmacija Split

Nitko nije kriv

Smeće, divlje parkiralište i grafiti: pitali smo odgovorne zašto okoliš oko jedine dežurne dječje ambulante izgleda kao ratom pogođeni gradovi

Nitko nije kriv

O "neredu" uokolo ambulante na Mertojaku upitali smo i prim. dr. Dragomira Petrica, vršitelja dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

– Moram reći da teren uokolo zgrade ambulante Mertojak nije vlasništvo županijskoga Doma zdravlja, nego je u vlasništvu privatnih osoba, meni nepoznatih. Stoga mi ne smijemo dirati taj teren. Dalje, Grad je okoliš ambulante Mertojak uredio prošle godine. Na dijelu toga terena koji ne pripada Domu zdravlja "niknulo" je divlje parkiralište koje koriste korisnici usluga ambulante Mertojak, ali i stanovnici okolnih zgrada. Djelatnici ambulante Mertojak, a ni ravnatelj županijskoga Doma zdravlja, ne mogu kontrolirati one koji uneređuju okoliš i koji se ne brinu o javnim površinama – kazuje dr. Petric.

Ravnatelja Petrica smo upitali zašto se oni koji dolaze u ambulantu Mertojak moraju "pentrati" preko blokete kako bi došli do željenog cilja, odnosno do liječnice ili liječnika.

– Pristup u ambulantu Mertojak je najnormalniji i u zgradu se ulazi i do nje dolazi stepenicama. Ne znam o kakvim se bloketama radi, ali zasigurno je te blokete postavio netko tko dolazi s toga divljeg parkirališta. U vlasništvu županijskoga Doma zdravlja, osim zgrade same ambulante, još je samo nogostup koji okružuje zgradu i mali plato oko dijela zgrade – kazuje dr. Petric.

Na zgradi su i grafiti koji "uneređuju" zgradu.

– Ne znam ni za kakve grafite. Zgradi je kompletna fasada uređena prije dvije godine, a tko je nakon uređenja fasade šarao po njoj, ravnatelj Doma zdravlja ne mora znati i ne zna. Očito po zgradi crta i piše netko tko nema dovoljno kućnog odgoja – kazuje dr. Petric.

Stanovnici se žale i na prljave stube kojima se dolazi do zgrade.

– Naše čistačice su zadužene za čistoću unutrašnjosti zgrade i okoliša zgrade koji pripada Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Moguće je da su stepenice dijelom pod smećem jer je jaka bura proteklih nekoliko dana nanosila raznu prljavštinu, kesice, lišće..., a čistačice, priznat ćete, ne mogu dežurati 24 sata kako slučajno koja kesica, list ili grančica ne bi uneredili stepenice – zaključuje dr. Dragomir Petric.

Naslovnica Split