Dalmacija Split

Adio, Špiro!

Ustrijeljen marjanski vepar Špiro, pitali smo odgovorne zašto je životinja morala završiti baš tako

Adio, Špiro!

Adio, Špiro!

Nema marjanskoga vepra više, ustrijeljen je u noći 8. siječnja. Nije “završio u teći”, već je propisno ukopan na za to predviđenom mjestu u jednom dalmatinskom lovištu. Teren na kojem je sahranjen je dezinficiran i ograđen, kako mu ne bi mogle pristupiti druge divlje životinje.

Zašto se Špiro nije mogao uloviti i preseliti, pitali smo Mladena Balića, predsjednika Lovačkog saveza splitsko-dalmatinske županije i direktora solinske tvrtke Lovtur, koja je i obavila uklanjanje Špira s Marjana.

- Postupali smo po naredbi Ministarstva od 20.12. 2018., da nismo ovako postupili bili bi kažnjeni. Naime, pojavila se afrička svinjska kuga, o kojoj naši ljudi malo znaju, a vjerujte ukoliko se ta bolest pojavi na našem području u krugu od deset kilometara nestalo bi divljači potpuno. I ne samo divljači, već bi se i domaća svinja morala potamaniti, veli nam Balić i dodaje:

- Po naredbi se sve divlje svinje moraju odstrijeliti s područja nelovnih površina, hvatanje i premještanje je naredbom strogo zabranjeno. Moraju se odstreliti i u lovnom području, sve do biološkog minimuma, kazao nam je lovac.

No, naš se Špiro, kao pravi Splićanin, nije predao bez borbe. Danima, tjednima, su ga lovci nastojali primamiti u trapulu.

Postavili su ih na mjestima na kojima su znali da Špiro boravi, ali četiri su zamke ostale prazne. Lukavac je stari kružio oko njih, ali u njih stupio nije, kao da je znao što ga čeka...

Stari? O, da, nije naš Špiro bio u cvijetu mladosti.

- Po modulima smo izračunali kako mu je dob bila osam i više godina. Težio je preko 150 kilograma, kazao nam je Balić.

Špiro je Marjanom skitao samo noći, a nas je zanimalo odakle je tu zalutao. Samo su dvije mogućnosti, otkrili su nam lovci.

Jedna je da je kao vješt plivač Špiro na zeleni poluotok stigao s Čiova, a druga kako je 2011. godine prilikom pražnjenja Zoološkog vrta – jednostavno pobjegao.

Kako bilo, Špiro nas je zabavljao proteklih godina.
 

Naslovnica Split