Dalmacija Split

novi raspored

Nakon truckanja autobusom, splitski učenici 'poljube' vrata škole; 'Zašto nama putnicima zatvaraju vrata gimnazije već u 7.50 sati?!'

novi raspored

U nekim splitskim srednjim školama ravnatelji su uveli pravilo da se vrata obrazovnih ustanova uoči početka jutarnje nastavne smjene zaključavaju već u 7.50 sati, pa svi učenici koji ne stignu na vrijeme, "poljube" vrata.

Na takvu organizacijsku novost upozorili su nas učenici putnici Pete gimnazije "Vladimir Nazor" koji od svojih domova do škole u zgradi stare Realke idu autobusima javnoga gradskog prijevoznika.

- Imamo novo pravilo u školi po kojem moramo dolaziti u školu u 7.50 sati, a ako zakasnimo, vrata nam se zaključavaju.

U našoj školi je velik broj učenika putnika koji ovise o počesto rijetkim linijama iz svojeg mjesta prema gradu, kao i o prometnim gužvama na relaciji kojom putuju, pa znaju zakasniti nekoliko minuta na nastavu. No, redovito nailaze na ključ u bravi školskih vrata - pišu nam "Nazorovi" učenici.

Njihove navode potvrđuju i odredbe kućnog reda objavljenog na internetskoj stranici Pete gimnazije po kojem su zaposlenici te ustanove dužni dolaziti na posao i odlaziti s posla prema rasporedu radnog vremena, a najmanje 10 minuta prije početka rada. Također, učenici su dužni doći u školu "najkasnije 10 minuta prije početka nastave" i napustiti školu "najkasnije 10 minuta nakon završetka školskih obveza i aktivnosti".

Je li to novost ili već uobičajena praksa? Ta pitanja postavili smo ravnateljici Gimnazije Ankici Kovač.

- Kućni red je stari. Već neko vrijeme prvi jutarnji nastavni sat započinje u 7.50 sati kako bismo se uspjeli uskladiti s drugom smjenom koju pohađaju učenici Četvrte gimnazije koji u tom tjednu počinju nastavu u 14 sati.

U vremenu između dvije smjene u zajedničkoj nam školskoj zgradi zna vladati velika gužva, pa smo pomakli prvi sat ujutro deset minuta ranije kako bismo ostavili vremena da jedna smjena ode kući, a druga dođe na nastavu.

Vjerujte nam, putnicima zaista toleriramo eventualno kašnjenje, a nadamo se da ćemo se uskoro vratiti na stari raspored, onaj s početkom u 8 sati, ako nam Ministarstvo obrazovanja odobri skraćivanje šestog i sedmog sata za pet minuta - kazala je ravnateljica.

Gimnaziju "Vladimir Nazor" trenutačno pohađa oko 620 učenika, a sličan broj srednjoškolaca trenutačno broji i "Marko Marulić" koji djeluje u suprotnoj smjeni, što je oko 1250 učenika koji gotovo istovremeno ulaze i izlaze iz iste školske zgrade u Zagrebačkoj ulici.

Naslovnica Split