Dalmacija Split

gradski projekt

Dobre vijesti za devet tisuća splitskih umirovljenika: iduće godine dobit će 'zlatnu karticu' koja bi im trebala povećati kvalitetu života

gradski projekt

"Moj zlatni Split" novi je projekt splitske gradske uprave namijenjen prvenstveno umirovljenicima zlatnoga dobe. To je ujedno i naziv niza usluga koje će prvi put obuhvatiti kartica za umirovljenike, a lansirat će se u idućoj 2019. godini. Govori nam tako Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica splitskog gradonačelnika, predstavljajući karticu "Moj zlatni Split", koju će od iduće godine za početak dobiti umirovljenici s najnižim primanjima, a ideja je da se s vremenom njezin krug korisnika proširi i na druge korisnike.
Kao formalni početak ovoga projekta na kojem radna skupina radi već mjesecima potpisan je i Memorandum o suradnji na projektu "Moj zlatni Split".

Svoj su "autogram" na njega stavili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Uprave OTP banke Balazs Pal Bekeffy. Time su i formalno započele aktivnosti na programiranju sadržaja buduće umirovljeničke kartice. Sastanku su prisustvovali i dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš, pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Dragan Brtan, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo, član uprave OTP banke Zvonimir Akrap i direktor Sektora digitalnog bankarstva Antun Matejčić.

Grad je na ovaj način najavio suradnju s OTP bankom u svrhu realizacije projekta i uvođenje novih mjera namijenjenih umirovljenicima i osobama treće životne dobi pod nazivom "Moj zlatni Split" s ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim umirovljenicima putem pomoći u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, a u svrhu unapređenja kvalitete života, te njihovog aktivnog uključivanja u društvo.

Očekuje se da će prva skupina umirovljenika "zlatnu karticu" dobiti već na proljeće, a Dragan Brtan navodi da su u proračunu za 2019. godinu osigurana sredstva za tu namjenu. O konkretnim iznosima u gradskoj upravi nisu htjeli prejudicirati, dok i službeno ne prođe proračun na Gradskom vijeću i dok se stvari do kraja ne definiraju.

Namjenska sredstva

Kartica će sadržavati iznos koji će se na mjesečnoj bazi uplaćivati korisnicima za namjensko korištenje za nabavu osnovnih potrepština i služit će kao platno sredstvo u samoposlužnim centrima koji se odazovu suradnji na ovom projektu.

U kulturnim i sportskim institucijama ona će biti identifikacijsko sredstvo kojim se ostvaruje popust do 90 posto za sudjelovanje u različitim programima koji će zasigurno obogatiti društveni život građana u trećoj životnoj dobi. Hrgović Tomaš pritom objašnjava da se ti popusti ponajprije odnose na usluge i programe koje nude gradske i druge javne ustanove, poput kazališta, knjižnice...

Ova nova usluga za umirovljenike prije svega će biti utemeljena na socijalnom cenzusu. U svojoj prvoj fazi obuhvatit će skupinu umirovljenika s primanjima do 2000 kuna, što je oko devet tisuća umirovljenika. Nakon usvajanja proračuna za 2019. godinu, Grad će aktivirati sve resurse za početak projekta kojemu prethodi usvajanje izmjene Odluke o socijalnoj skrbi početkom godine.

- Ovo je prva kartica pomoći i usluga za građane treće životne dobi i jedinstven program potpore umirovljenicima u Hrvatskoj. Želimo našim umirovljenicima osigurati bolje uvjete života, a nizom društvenih sadržaja koji će zahvaljujući kartici biti dostupniji učiniti život građana treće životne dobi ispunjenijim i kvalitetnijim - ističe Jelena Hrgović Tomaš, uz napomenu da će na ovaj način iskazati i zahvalnost i poštivanje svim umirovljenicima, odnosno sugrađanima koji su predano radili i doprinosili razvitku i boljitku Grada Splita.

Kartica 'Moj zlatni Split'

- umirovljenici s mirovinom do 2000 kn
- 9 tisuća korisnika
- socijalni karakter kartice: uplata mjesečnog iznosa za namjensku kupnju potrepština
- društveni karakter kartice: kulturni, sportski i ostali sadržaji dostupni uz velike popuste ili besplatno za nositelje kartica
- socijalni cenzus: početkom godine počinje prikupljanje podataka za formiranje jedinstvene gradske baze umirovljenika s ciljem razvoja nove palete usluga

Od 150 do 3000 kuna Počela isplata božićnica

Više od osam tisuća splitskih umirovljenika te više od 600 korisnika osobne invalidnine narednih će dana na svoje bankovne račune primiti božićnicu Grada Splita u iznosu od 150 do 300 kuna.

Kako javljaju iz Banovine, prve uplate su već krenule, a u ovoj su godini za ovu svrhu osigurana dva milijuna kuna. Iznos božićnice ovisi o visini primanja, pa će najveću od 300 kuna dobiti umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna, a 150 kuna dobit će naši sugrađani kojima se mirovina kreće između 1.500 i 2.000 kuna.

Korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb s gradskom naknadom mogu očekivati po 200 kuna božićnice na svojim tekućim računima.

Umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna i trogodišnjim prebivalištem u Splitu kojima do 31. prosinca božićnica ne bude isplaćena, mogu do kraja siječnja 2019. godine ispuniti zahtjev za ostvarivanje tog prava te ga s potrebnom dokumentacijom poslati poštom Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu ili osobno donijeti u centralnu pisarnicu Grada Splita, Obala kneza Branimira 17.

Zahtjev se nalazi na web stranicama Grada Splita.

Naslovnica Split