Dalmacija Split

potvrdilo Ministarstvo

Rezultati inspekcije u splitskom KBC-u: kardiokirurgu navodno mito za hitnu operaciju nije jedini krimen, pronađene su nepravilnosti u liječenju! Cijeli slučaj će se proslijediti Državnom odvjetništvu

potvrdilo Ministarstvo

Stručno povjerenstvo KBC-a Split utvrdilo je da su učinjeni propusti u liječenju bolesnika Ivice Adžaipa koji je umro nakon što je njegova supruga, po vlastitim tvrdnjama, radi žurnog obavljanja pretraga i operativnog zahvata poznatom splitskom kardiokirurgu dala mito od tri tisuće eura.

Temeljem dostupne medicinske dokumentacije i izjava liječnika koji su sudjelovali u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo je mišljenja kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva u kojemu se navode samo inicijali umrlog bolesnika.

U istrazi liječenja tog bolesnika obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC-u Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

 Zdravstvena inspekcija će u skladu s ovlastima, a sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predmet proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu, navodi se u priopćenju.

 Istraga je pokrenuta nakon nakon što je Ljubica Adžaip, udovica umrlog Ivice Adžaipa, cijelu priču ispričala u emisiji Nove TV "Provjereno".

 Krajem studenoga Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u splitski KBC da pregleda dokumentaciju vezano uz slučaj kardiokirurga protiv kojega je i Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje da je za žurne pretrage i operativni zahvat životno ugroženoga pacijenta od njegove supruge primio tri tisuće eura mita, no unatoč operaciji pacijent je umro.

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu protiv njega, on je dao iskaz u splitskoj policiji te je pušten da se brani slobode.

Uskok je krajem studenoga izvijestio da je pokrenuo istragu protiv liječnika zbog sumnje da je kao voditelj Odjela za kardiologiju KBC-a pacijentu koji je 22. listopada zaprimljen na liječenje, 8. studenoga priopćio da je u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju, te da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Potom mu je rekao da će mu naknadno javiti termin operacije, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat.

No, kada je 12. studenoga od supruge pacijenta, koja je osumnjičena za davanje mita, primio 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata, novac je zadržao za sebe te zauzvrat odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga, a potom ga je i operirao. Nakon toga je 16. studenoga od spomenute žene primio i dodatni iznos od 2000 eura, navode u Uskoku.

Priopćenjem su se javili i iz KBC-a Split, gdje potvrđuju kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika.

"U predmetu tijeka liječenja bolesnika I.A. obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Temeljem  dostupne medicinske dokumentacije i izjava  liječnika koji su sudjelovali  u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo je mišljenja kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu.

Zdravstvena inspekcija u skladu s ovlastima, a sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti cjeloviti predmet proslijedit će na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu", stoji u priopćenju KBC-a.

Inspekcija stigla u splitski KBC, osumnjičeni kardiokirurg došao na posao

Odvjetnik osumnjičenog splitskog kardiokirurga otkrio kako se pred sucem istrage branio njegov klijent; Neslužbeno doznajemo: bila je riječ o vrlo zahtjevnoj operaciji, pacijentu se spašavao život

Udruga za prava pacijenata: Više smo puta dobili prijave da se na splitskoj Kardiokirurgiji treba platiti operacija. Ljudi su javljali da se oteže s pretragama i zahvatom, a kada se plati odmah se nađe termin'

Očajna udovica optužuje splitskog kardiokirurga: U bolnici su mi rekli da ga za suprugovu operaciju moram podmititi. Odgađao je zahvat dok nisam donijela novac, Ivica je na kraju preminuo...

Naslovnica Split