Dalmacija Split

Ksenofobi na ulicama

Prozivali Plenkovića zbog izdaje, molili, priviđala im se islamizacija i Libanon: šezdesetak Splićana prosvjedovalo protiv Marakeškog sporazuma

Ksenofobi na ulicama

Marakeški sporazum je ništa drugo već podvaljeni globalizacijski dokument koji će, ako se i potpiše, biti bezvrijedan, jer nema potporu naroda. Zato vam poručujemo – odbacite ga ili ćemo mi odbaciti vas!

Tim je riječima Lovre Meštrović započeo svoj govor na prosvjedu protiv Marakeškog sporazuma, koji je u organizaciji grupe građana Splita i inicijative "Hrvatski bedem" počeo ispred crkve Gospe od Zdravlja a završio na Rivi. U povorci s prigodnim transparentima i hrvatskim zastavama našlo se 60-ak prosvjednika koji su hodajući od Trga Gaje Bulata do šetnice pjevali pjesme, poput "Bože, čuvaj Hrvatsku", "Zovi, samo zovi" i "Moja domovina".

Govor Meštrovića u nekoliko su navrata prosvjednici prekidali povicima "izdaja, izdaja" upućenih premijeru Andreju Plenkoviću.

– Vi, predsjedniče Vlade, vi ste uzurpirali vlast osobnom služenju gospodarima iz Bruxellesa. Nemate legitimitet potpisivati ništa jer nikoga niste ništa ni pitali, niti je u predizbornoj kampanji o tome bilo riječi. Nakon nametanja Istanbulske konvencije, sad ćete nas utopiti u ideologiju globalizma. Marakeškim sporazumom želite dokinuće hrvatskog naroda i države pa se postavlja pitanje zašto su branitelji dali svoje živote? Hrvatska nije sekularna, već duboko kršćanska zemlja, te nećemo dopustiti gubitak našeg identiteta. Ne želimo islamizaciju naše zemlje, ne želimo Libanon u Hrvatskoj. Hrvati neće dopustiti da misle o svojim kršćanskim kćerima što će im se dogoditi na ulici, neće dopustiti da se ugrožava njihova sigurnost – podvukao je Meštrović.

Kazao je još kako je Marakeški sporazum otvaranje granica suverenih država migracijama na način da te države neće regulirati njihov ulazak.

Prosvjed je protekao mirno, bez incidenata, a brojni sugrađani koji su sunčanu nedjelju iskoristili za šetnju po gradu nisu ni znali o čemu se radi, sve dok im se povorka nije približila. Nakon Meštrovićeva govora, sudionici prosvjeda na Rivi su još malo molili, a onda su se mirno razišli uz pjesmu "Zdravo, Djevo".


 


 

Naslovnica Split