Dalmacija Split

razvuklo se...

Đava odnija prišu: Marjanom se već petu godinu upravlja - bez ikakvog plana!; Evo zašto odgovorni otežu s izradom ključnog dokumenta za park-šumu

razvuklo se...
Još u ožujku 2014. odlučeno je da krene izrada akta, ali gradska institucija koja upravlja park-šumom nije došla dalje od početka. Zakon ne propisuje rok dovršetka

Za park-šumu Marjan ne postoji plan upravljanja iako je još prije četiri godine donesena odluka da počne izrada tog dokumenta.

U Zakonu o zaštiti prirode navedeno je da se "upravljanje zaštićenim područjem provodi na temelju plana upravljanja". Planom upravljanja se, izrijekom se spominje u propisu, utvrđuje stanje zaštićenog područja, određuju ciljevi upravljanja, aktivnosti za postizanje ciljeva i pokazatelji provedbe plana.

U odgovoru na pitanje koje je uputio Ante Čikotić, Mostov gradski vijećnik, još se ne nazire kad bi plan mogao biti gotov.

Umjesto Damira Grubšića, sadašnjeg ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom, odgovorio je Robert Koharević, njegov prethodnik na čelu te gradske institucije. Odluka da se ključni dokument izradi usvojena je 2014. na sjednici Upravnog vijeća, dok je njime predsjedao Srđan Marinić, čelnik Društva "Marjan".

Kako se vidi iz Koharevićeva odgovora, čitava se stvar razvukla u petu godinu, a nije jasno ni kad će biti gotov. "Tražilo se druge izvore financiranja", navodi bivši ravnatelj, a "ne da se optereti gradski proračun, s obzirom da ne postoji zakonski rok za samu izradu i konačno donošenje".

- Dakle, za dovršetak plana upravljanja treba sukladno planu nabave EU-ova projekta odraditi aktivnosti, te u konačnici i provesti zakonsku proceduru donošenja plana upravljanja - smatra Koharević, ali ne napominje do kada bi se to napravilo.

Čikotić tvrdi kako ono što raniji čelnik Javne ustanove govori nije istina. Gradski vijećnik poziva se na odluku o pokretanju izrade plana upravljanja koju je u ožujku 2014. donijelo Upravno vijeće Javne ustanove.

Tim se dokumentom bivšeg ravnatelja Koharevića zadužilo da za plan upravljanja "odmah pokrene proceduru za dostavu ponuda te da na idućoj sjednici izvijesti Upravno vijeće o financijskim uvjetima i rokovima donošenja plana". Poziv na dostavu ponuda potencijalnih izrađivača plana, prema ovoj odluci, gradska institucija bila je dužna "objaviti na svojim internetskim stranicama, kao i na stranicama Grada", ali ništa se od navedenog nije dogodilo.

Obratili smo se novom ravnatelju Grubšiću. Upitali smo ga koliko je zakonit i prihvatljiv način njihova rada i brige za Marjan ako nemaju plan upravljanja koji po Zakonu o zaštiti prirode određuje ciljeve upravljanja i aktivnosti za njihovo postizanje, a definiran je kao "temelj za upravljanje zaštićenim područjem". Zanimalo nas je i kada bi nacrt toga dokumenta trebao biti gotov.

- Zakonom o zaštiti prirode nije propisan rok za izradu plana upravljanja. Navedeni dokument je u procesu izrade te smatramo kako je sadašnji način na koji Javna ustanova upravlja Marjanom zakonski regularan - ustvrdio je Grubšić.

U nastavku svog odgovora, ravnatelj je citirao riječi svojeg prethodnika.

- Nacrt plana upravljanja je napravljen te će se uzeti u razmatranje prilikom nastavka aktivnosti na izradi samog plana, a sve sukladno planu nabave EU-ova projekta "Marjan-brdo prošlosti, oaza budućnosti" budući da je predviđeno financiranje izrade plana upravljanja u predmetnom projektu, a sve kako bi se smanjili izdaci iz gradskog proračuna - glasi Koharevićev citat koji nam je poslao Grubšić.

Koharević i Grubšić nisu objasnili kako je legalno da bez plana upravljanja upravljaju park-šumom. Zapravo jesu. Pozivaju se da zakonom nije propisao rok za njegovu izradu, a da je "plan u izradi".

Naslovnica Split