Dalmacija Split

Nema prijave

Devastacija na Pjaci: 'Nikakva greška nije napravljena, dobro, je neka greška, ali nije velika. Imamo takav kamen u skladištu, vratit će ćemo sve kako je bilo'

Nema prijave

Duguljasti procijep na Pjaci, širok samo pola metra, u četvrtak (jučer) bio je nezaobilazna tema.

Važno arheološko otkriće na Pjaci u sjeni velikog skandala: ispilali stare kamene ploče, gradski oci prijavili vlastitog koncesionara; Opara: Ovo je devastacija!

Gdje god se istresala kesica šećera u kavu, strastveno se raspravljalo o izmjeni strujnoga kabela. Popularno gradilište mi smo obišli baš negdje oko marende. Ili se barem tako činilo.

Radnici tvrtke "Point Split", koju je gradska uprava prijavila Građevinskoj inspekciji i Ministarstvu kulture zbog devastacije dijela Narodnog trga, udobno su se smjestili ispred stare vijećnice. Jedni su na zidić ispod volta poslagali sireve, šunke i razne namaze. Drugi su već jeli i nisu skidali pogled s gradilišta.

Prepustili su ga znatiželjnim prolaznicima, a oni bi se zagledavali u procijep i divili pravilnosti linija pile kojom su "pointovci" u srijedu rano ujutro, dok nije bilo konzervatora u blizini, uništili pločnik. Jedna od kamenih ploča slučajno ispiljena baš centimetar od fuge. Mlađi bi se hiholjili upirući prstom, stariji bi s rukama na leđima vrtjeli glavom u znak negodovanja i komentirajući "e, dico, dico".

Umjetnici u "bauštelskim" mantilima promatrali su kako bi tu i tamo netko vrhom cipele taknuo svježi beton. Neki su pritom glasno uvjeravali da znaju tko je "majstorima gazda, da milijune od Grada dobiva". Čuli smo i teoriju "ma je li bogati, oni se sitili obnavljat kabele sad kad Kerumova bivša žena hotel renovira".

I zaista, strojevi gradskog koncesionara za održavanje pločnika sljubili su se u divnoj fuziji s mašinerijom koja je brujila po zidovima hotela "Central", odakle radnici sa žutim kacigama neumorno istrčavaju na trg noseći materijal.

Tu je i restoran "Bepa". Ne rade, na godišnjem su, ali i oni renoviraju. Kao i oni prekoputa. Svake zime.

Stala je nasred Pjace i izletnička tura starijih Japanaca. Voditeljica je na tečnom engleskom govorila o povijesti Pjace, upirala prstom visoko gore na zvonik, ali neki svejedno nisu mogli maknuti pogled s procijepa, s umjetnika ispod volta, sa žutošljemaša iz "Centrala" koji divno povezuju te kadrove pretrčavajući unakrsno preko malenih, ali živopisnih gradilišta.

Telefonski smo se čuli s dr. Radoslavom Bužančićem, pročelnikom Konzervatorskog odjela. Iznio nam je teoriju da su građevinari, kad su prekjučer rezali kamen, na trg namjerno došli rano ujutro prije radnog vremena konzervatora. Da ga "prođu" dok nije bilo nadzora.

Je li to istina, upitali smo Vicka Čikeša, savjetnika iz "Pointa Split".

– Ne mogu vam reći da ili ne. Nisam tada bio na gradilištu. Nikakva šteta nije napravljena. Dobro, je neka greška u duljini deset metara. Stari je to kamen, trebat će možda kvadrat i po novog, sličnog onome. To smo našli u našem skladištu i vraćat ćemo sve. Taj kamen je star dvadesetak godina. Imamo takvog. Vratit ćemo kako je bilo – obećava naš sugovornik.

Na pitanje oko prijava koje je Grad uputio inspekcijama, Čikeš vjeruje da od njih neće ništa biti.

– Ma kakve prijave, Građevinska inspekcija tu nema šta. Oni su pilali ravno na tom novom kamenu da bi manje prašilo ljudima i išlo brže. Mala greškica je napravljena, ali tu nema nekog zla – kaže savjetnik i tvrdi da ne zna jesu li konzervatori bili prisutni kad se kamen rezao:

– Ne znam, ne znam. Ja nisam bio dolje. Investitor je HEP, oni su dogovarali nadzor i ostalo, a jesu li bili ovi tada, jesu li dolazili – ne znam.

Izbjegnut nadzor: 'Konzervatori nisu nadležni za stalno motrenje'

Pročelnika dr. Bužančića smo pitali gdje su bili konzervatori dok su radnici rezali kamen.

– Izvođač je samovoljno odstupio od uvjeta u ranim jutarnjim satima kako bi izbjegao nadzor.

Dobro, gdje su bili konzervatori dok su djelatnici "Pointa Split" rezali kamen u ranim jutarnjim satima:

– Stalni nadzor gradilišta nije posao konzervatora. Gdje su bili izvan radnog vremena, ne mogu vam odgovoriti jer ne znam.

 

Naslovnica Split