StoryEditorOCM
Dalmacija27 godina je prošlo

Opara na Kašjunima: Ovo je mjesto šutnje i razmišljanja, želje da više nikom ne padne na pamet da nas napadne

15. studenog 2018. - 15:27

Postrojavanjem pripadnika Udruge veterana Prve obalno topničke bitnice Kašjuni, na nekadašnjem vatrenom položaju iznad popularne marjanske plaže u četvrtak je obilježena je 27. godišnjica obrane Splita i razbijanje pomorske blokade Jadrana.

Dio je to svečanog obilježavanja spomena na datum 15. studenoga 1991. kada je razarač "Split" takozvane Jugoslavenske ratne mornarice granatirao grad. Veterani su se svečanim postrojavanjem kraj spomenika Spomen i želja prisjetili svih poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu.

Prije točno 27 godina Split se probudio zasut kišom granata: kada je admiral Letica shvatio kako nema šanse da se ludost zaustavi, zapovijedio je: 'Raspali!'

- Ovo spomen obilježje ima svoju simboliku, spomen da se ne zaborave žrtve i događaji tijekom Domovinskog rata, te želja da rata više ne bude. Ovaj spomenik treba biti i oltar grada jer mnogi ljudi dolaze na ovo mjesto pokloniti se žrtvi koja je plaćena u ratu - kazao je bojnik Milivoj Butigan, ratni zapovjednik bitnice, istaknuvši Tonča Alajbega, najstarijeg člana udruge od kojeg je potekla ideja za izgradnju spomenika, kao i za uređenje okoliša na Kašjunima gdje su postavljene klupe, posađene masline i nasut pijesak kako bi to mjesto dobilo primjeren izgled.

Kraj spomenika vijence su položili gospodin Alajbeg s djecom poginulih i umrlih pripadnika 1. OTB-e, te učenicima Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Josip Šerić, Damir Gabrić u ime Županije, te gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je naglasio kako je "ovo mjesto šutnje i razmišljanja, želje da više nikom ne padne na pamet da nas napadne, spomena koji trebaju čuvati i nove generacije".

Nakon polaganja vijenaca, svijeće zapalili članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prije postrojavanja, zapaljene su svijeće i polaženi vijenci za poginule i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve na Lovrincu, održana je misa u crkvi svetog Frane, a posada broda HRM-a iz Lore isplovila je iz Lore položivši vijence u more ispred Kašjuna.

Također, u vili Dalmaciji otvorena je izložba ratnih fotografija 1. OTB Kašjuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:24