Dalmacija Split

čekao se dopis

Duboka provalija na Bačvicama prijeti pješacima i vozačima: 'Kad mi se mali istrga iz ruke, noge su mi se osikle! Što da se dogodila tragedija?'

čekao se dopis

Tek kad sam unuka počeo vodit u vrtić, svatija sam kakva se opasnost krije odma na putu do ustanove u koju mi dite skoro svaki dan odlazi. Nekidan, kad mi se mali istrga iz ruke, noge su mi se osikle – veli naš sugovornik i stanovnik kotara Bačvice.

Dočekao nas je raskrižju Rooseveltove s Hektorovićevom ulicom kako bi nam pokazao problem koji muči njega i brojne mu susjede.

No, upravo trenutak kad je izgubio bilo kakvu fizičku kontrolu nad djetetom, ističe, bio je presudan za reakciju, jer "što da se dogodila tragedija", a igra sa srećom traje najmanje dva desetljeća, koliko duboka provalija prijeti prolaznicima.

Pet do deset metara ispod razine sjecišta Rooseveltove i Hektorovićeve ulice nalazi se državno zemljište sa stambenom zgradom, garažama i dvorištem koje samo po sebi ne izgleda problematično, no ako se nalazite na spomenutim prometnicama, ne postoji nikakva zaštita koja vas dijeli od pada u dvorište.

Pri samom kraju Rooseveltove, neposredno ispod bolnice na Firulama, na južnoj strani križanja tih dviju spomenutih ulica, od pločnika i kolnika kojim prolaze brojni sugrađani, svega nekoliko centimetara i malo nepažnje dijeli pješake i automobile od slobodnog pada.

Na pojedinim dijelovima pločnika, između parkiranog automobila i provalije, čovjek ne može ni proći, a da ne spominjemo osobe s invaliditetom ili dječja kolica. A s druge strane provalije, koja je na tome mjestu, prema našim procjenama, duboka između sedam do deset metara, napravljen je betonski rubnik gotovo zanemarive visine do desetak centimetara, koji je dovoljno nizak da automobilska guma bez "po muke" prijeđe preko njega.

I sada zamislite situaciju s početka priče, u kojoj vam se dijete istrgne iz ruke dok ga vodite u vrtić "Zvončić", udaljen 15-ak metara od provalije.

Da se tragedija ne bi dogodila, jedan djed odlučio je nakon niza godina zanemarivanja pokušati riješiti svakodnevni problem obližnjih stanara. Kaže, premda su u Kotaru Bačvice upoznati s tim problemom, zamolili su ga da sastavi dopis i pošalje ga kotaru, a oni bi ga proslijedili Gradu. Isti je odgovor bio iz Banovine, ali naš sugovornik veli da on nije čovjek od dopisa.

Kako očito nitko nije poslao dopis, provalija je čekala svoju žrtvu ili barem nekoga da pošalje nekoliko opisnih riječi o opasnoj lokaciji.

Čini se da smo mi bili prvi koji smo to učinili i odmah smo iz Grada dobili pozitivan odgovor. Damir Babić, privremeni pročelnik za komunalu, proslijedio je naš e-mail s nekoliko fotografija i rečenica tvrtki "Point" i zatražio od njih ponudu za postavljanje zaštitne ograde.

Ako se, kako je najavljeno, taj problem uskoro riješi, to znači da je rupa svih ovih godina "čekala" nekoga da službeno, pisanim tragom, dokumentira i prijavi taj problem.

Naslovnica Split