Dalmacija Split

ima se, može se

Neobičan rasplet natječaja za atraktivni prostor nasred Rive: Banovina odbila dvije ponude i prostor ostavila - sebi; Vlasnici privatne tvrtke najavljuju tužbu: Radi se na štetu malih, a štiti se velike

ima se, može se
​Za poslovni prostor na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 9, površine 21,52 četvorna metra, početna tražena zakupnina iznosila je 210 kuna po kvadratu, a ponude su poslali 'Tisak' i splitska tvrtka 'Tomića stine'Ovo je najgori mogući scenarij za Grad Split, a i protivno je dosadašnjoj praksi jer je ovaj prostor klasificiran za ostvarivanje prihoda. Gradski proračun je ovom odlukom oštećen za veliku svotu novca- kazali su nam iz tvrtke 'Tomića stine'

Grad Split preuzeo je prostor od 20-ak metara četvornih nasred Rive za potrebe svojih službi, nakon što je godinama u njemu u zakupu bila tvrtka "Tisak" d.d.

Neobičan je to rasplet natječaja za zakup toga poslovnog prostora u vlasništvu Grada, koji je raspisan 16. prosinca 2016. godine, dok je glavni čovjek u Banovini još uvijek bio Ivo Baldasar, a u konačnici bi, prema najavama, mogao rezultirati i sudskim postupkom.

Za poslovni prostor na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 9, površine 21,52 četvorna metra, početna tražena zakupnina iznosila je 210 kuna po kvadratu, a ponude su poslali "Tisak" i tvrtka "Tomića stine" iz Splita.

Dotadašnji korisnik "Tisak" je, kao prvoizabrani zakupnik, prihvatio iznos više ponuđene zakupnine od 311,50 kn po metru kvadratnom koju su istaknuli iz "Tomića stina", pa im je Banovina zadužila korištenje prostora u mjesečnom iznosu od 8379,35 kuna, odnosno za godinu dana nešto malo više od 100 tisuća kuna.

Drugoizabrani zakupnik "Tomića stine" uložio je prigovor na ovu odluku jer su izrazili sumnju kako potvrda o nepostojanju duga koju je dostavio njihov konkurent nije valjana i tražili da oni budu ti s kojima će ugovor biti potpisan.

Staro dugovanje

– Služba za financije Grada Splita je 22. prosinca 2016. godine izdala "Tisku" potvrdu u kojoj stoji da su financijske obveze prema Gradu podmirene.

U istoj potvrdi, odnosno napomeni, stoji da je na financijskoj kartici obveznika evidentirano sporno dugovanje zakupnine u iznosu od 170.651,30 kuna iz razdoblja od 1994. do 1996. godine, za koje je predložen otpis, te da se isto ne temelji na vjerodostojnoj dokumentaciji.

Stoga je predsjednik Komisije koja je odlučivala ponuditelju "Tomića stine" odgovorio da potvrđuje donesenu odluku, te predlaže potpisivanje ugovora s "Tiskom" – izvijestio nas je pismeno Ivan Leko, ovlašteni pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom, no potom kao rješenje nastavio s potpunim preokretom.

– Rukovodeći se interesom Grada Splita, a u svrhu izbjegavanja nepovoljne situacije temeljem najavljenih sudskih sporova, Grad Split je donio odluku kojom navedeni prostor preuzima Grad za potrebe gradskih službi, među kojima i redarskih službi, a na korist građanima Splita – poručio je Leko.

Dvostruki kriteriji

Ova situacija je pravi dokaz o dvostrukim kriterijima jer upravo je Služba pročelnika Leke prije nekoliko mjeseci od obrta "Arkina", koja ima restoran unutar Dioklecijanove palače, potpisivanje ugovora za najam javne površine uvjetovala plaćanjem duga od 50 tisuća kuna iz 90-ih, za koji je vlasnik tvrdio kako je "u pitanju knjigovodstvena pogreška i da zbog protoka vremena nije u mogućnosti dokazati da je svoje obveze već tad podmirio".

Iz tvrtke "Tomića stine" smatraju kako je ovakav rasplet napravljen "na štetu malih i da se štiti velike", te kako je uništena mogućnost za radom nekoliko obitelji.

– Dodjeljivanje ovog prostora trećoj strani koja nije ni sudjelovala u natječaju najgori je mogući scenarij za Grad Split, a i protivno je dosadašnjoj praksi jer je ovaj prostor klasificiran za ostvarivanje prihoda.

Gradski proračun je ovom odlukom oštećen za veliku svotu novca. Smatramo da se trebao dodijeliti našoj tvrtki jer je utvrđen dug drugog ponuđača od 170 tisuća kuna i za to postoje dokazi.

Gradsko vijeće u više navrata nije im htjelo otpisati taj dug, podignute su kaznene prijave protiv bivšega gradonačelnika, dogradonačelnika, Komisije te pročelnika i pojedinih službenika Grada.

Uostalom, ako je istina, kao što tvrde, da dug ne postoji, pitamo gradonačelnika zbog čega onda nije potpisan ugovor s "Tiskom", nego se prostor daje gradskim službama – kazali su nam iz tvrtke "Tomića stine", ostavljajući mogućnost da će tužiti Grad jer ne samo da smatraju da za to imaju zakonsko pravo, nego se pitaju i kakva se poruka ovakvom odlukom šalje poduzetnicima koji će se prijavljivati na buduće natječaje.

Od "Tiska" do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovore na postavljena pitanja, kao i kad planiraju napustiti prostor koji je Grad odlučio preuzeti za svoje potrebe.

 

 

Naslovnica Split