Dalmacija Split

Ne mora vratiti novac

Sud u Velikoj Gorici srušio splitsku presudu: nije kriv Šundov što je uzimao protupravne naknade, već je odgovoran Vodovod koji mu je isplatio tih 55 tisuća kuna!

Ne mora vratiti novac

Pravomoćnom presudom Jure Šundov je dobio spor protiv splitskog “Vodovoda i kanalizacije” koji ga je tužio za povrat naknade za rad u njihovoj skupštini dok je bio zamjenik gradonačelnika Željka Keruma.

Odluku je donio Županijski sud u Velikoj Gorici koji je preinačio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Splitu i odbio tužbeni zahtjev VIK-a.

Splitski sud je u svojoj odluci naveo da Jure Šundov mora vratiti oko 55.000 kuna od naknada koje je dobivao od 2011. do 2013. godine plus kamate. Viši sud je njihovu odluku poništio smatrajući da je odgovornost na gradskom poduzeću VIK koje je isplatilo protupravne naknade, a ne na Juri Šundovu koji ih je primio.

- Sud je presudio kako treba jer je uzeo u obzir bitnu činjenicu da je protiv mene pokrenut postupak retroaktivno, znači četiri godine nakon. Nadalje, nikakav nalog nije dao ni tadašnji gradonačelnik Željko Kerum ni ja kao njegov zamjenik da mi se isplati naknada. Ako pravna služba gradskog poduzeća ne zna zakonske odredbe, onda kako ću ja kao privatna osoba znati bolje od njih. Najgore je kada vas osuđuje javnost i mediji, a sud je jedini koji može odlučiti o krivnji ili nevinosti – kazao nam je Jure Šundov.

Potvrdio nam je i kako već vraća naknade dvama komunalnim poduzećima, “Čistoći” 80.000 kuna i “Prometu” 90.000 kuna, koja su sporove protiv njega pravomoćno dobila odlukama županijskih sudova u Šibeniku i Rijeci. Kako je drugostupanjska odluka suda u Velikoj Gorici potpuno oprečna njhovima, pitali smo u VIK-u planiraju li dalje pravno postupanje vezano za sporne naknade.

- Zaprimili smo pravomoćnu presudu od Županijskog suda u Velikoj Gorici i predana je pravnoj službi na postupanje – odgovorio nam je Tomislav Prljević, pomoćnik direktora VIK-a za EU projekte i investicije.
Velikogorički sud u svojoj odluci prebacuje krivnju na odgovorne osobe gradskog poduzeća u tom razdoblju koje su, prema presudi, morale biti upoznate sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

 

Naslovnica Split