StoryEditorOCM
Dalmacijasajam u splitu

Uvoz meda uništava hrvatske pčelare, a barem 50 posto godišnje proizvodnje bismo trebali izvoziti!

3. studenog 2018. - 19:34

Neka vam dan započne sa žličicom meda i već ste puno učinili za svoje zdravlje, poručio je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, na početku manifestaciije "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka", koja se u subotu održala u hotelu "Zagreb" u Duilovu, u sklopu IX. Međunarodnog pčelarskog sajma "Dalmatina 2018.".

Uz Hrvatski pčelarski savez, organizatori "Mednog doručka" su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), a njihov cilj je promocija domaće proizvodnje meda.

Priliku da im dan započne s medom imali su i učenici osnovnih škola "Ivan Mažuranić", Han i "Kamešnica", Otok. Djeca su pažljivo slušala poruke organizatora manifestacije o značaju meda u prehrani, a onda su uz med s hrvatskih pčelinjaka probali, kako je kazao Zdravko Barać, kruh s hrvatskih polja i mlijeko s hrvatskih farmi.

Hrvatska poljoprivredna agencija označavanjem proizvoda, pa tako i meda oznakom "med s hrvatskih pčelinjaka" potrošačima šalje poruku da je riječ o domaćem medu kontrolirane kvalitete.

Uz mališe, naravno, i odrasli posjetitelji sajma mogli su kušati med, namazati palačinke maslacem i medom i uz to popiti šalicu mlijeka.

Na pitanje vole li med u skupini djece u čijoj pratnji je bila učiteljica razredne nastave Josipa Sedlar, djevojčica Lana potvrdno je odgovorila.

- Volim med, ali ne jedem ga svako jutro. Najviše ga stavljam u čaj – kaže Lana, učenica OŠ Ivana Mažuranića iz područne škole "Gala", a njezina vršnjakinja Petra baš i ne voli med.

- Ponekad kad sam bolesna mama mi stavi med u čaj – kaže Petra.

A nakon mednog doručka možda djeca ovih dviju škola, kao i drugi učenici, i češće budu konzumirala med.

- Želimo uputiti djecu da od najranije dobi uključe u prehranu med kao nutritivno bogatu namirnicu, a time u konačnici utječemo i na povećanu potrošnju i proizvodnju - kazao je Zdravko Barać, koji je na ovoj manifestaciji sudjelovao i kao izaslanik ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade RH Tomislava Tolušića. Barać kazuje da u Hrvatskoj imamo 9000 pčelara i gotovo pola milijuna zajednica pčela, te se imamo čime podičiti kad je riječ o vrstama meda i kvaliteti.

- U Ministarstvu poljoprivrede nastojimo utjecati na povećanje pčelarskog sektora jer postoji prostor za unapređenje s obzirom na to da uvozimo 1500 tona a izvozimo 500 tona meda godišnje. To nastojimo provesti kroz Nacionalni pčelarski program, kao i druge mjere. Proizvodi s oznakom Hrvatske poljoprivredne agencije su dokazane sljedivosti i kontrolirane kvalitete - istaknuo je Barać.

Domaći pčelari tvrde da nema potrebe za uvozom. Željko Vrbos ističe da u prosječnim godinama Hrvatska proizvodi više meda nego što nam je potrebno i da bi barem 50 posto godišnje proizvodnje trebali izvoziti. Ali prošle godine uvezeno je 1389 tona meda, a za prvih 6-7 mjeseci oko 1150 tona.

- Nekontrolirani i potpuno bespotrebni uvoz meda značajno je narušio tržišnu utakmicu. Kad meda ima previše, jasno je da imamo poteškoća s plasmanom, pogotovo u unutrašnjem dijelu Hrvatske, gdje turizam nije toliko izražen. Hrvatski pčelarski savez pokrenut će akcijski plan kako bismo tržišne viškove usmjerili u izvoz – kaže Vrbos.

Doznajemo i da je u suradnji s Mađarskom i Slovenijom pokrenuta inicijativa kako bi se kroz EU parlament potaknuo program za oporavak i očuvanje pčele kao biološke jedinke koja je ugrožena u cijelom svijetu.

I splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban založio se za zaštitu pčelara i proizvodnje meda te veću konzumaciju domaćeg meda. Ivan Mravak, predsjednik saveza koji okuplja 22 pčelarske udruge u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa 1100 pčelara i 50.000 košnica zadovoljan je s plasmanom proizvoda u Dalmaciji, te potporom ministra Tolušića domaćim proizvođačima.

Mravak je 36 godina u ovom poslu, kojim se bavi i njegova obitelj, a Mirko Ljubičić, pčelar iz Ciste Provo, kazuje nam da se pčelarstvom počeo baviti slučajno. Njegov prijatelj držao je pčele, pa je tako krenuo i on, i tako je već skoro 25 godina u društvu pčela. Još uvijek to radi kao hobi. Ima stotinjak košnica, a za svoj med osvojio je već i nagrade.

Dodajmo i da će se na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca ove godine, u svim školama u Hrvatskoj održati medni dan. Svi prvašići dobit će staklenke meda i edukativne slikovnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:33