StoryEditorOCM
Dalmacijadan borbe protiv siromaštva

Udruzi MoSt stigla vrijedna donacija: 'Nitko ne zna šta će sutra biti, a ako nemate hrane, gotovi ste'

17. listopada 2018. - 15:13

Vrijednu donaciju u hrani i potrepštinama namijenjenim potrebama Socijalne samoposluge i Centra za beskućnice/ke ove srijede udruzi MoSt uručili su članovi Rotary cluba Split PLUS, baš na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Plemenita ideja realizirala se u razdoblju od konca svibnja do početka lipnja kada se od sjevera do juga Hrvatske vozio humanitarni Rotary Moto Rally Plus u zajedničkoj organizaciji nekoliko hrvatskih Rotary klubova i moto klubova. Start je bio u Varaždinu, a završetak u Splitu s osnovnim ciljem prikupljanja donacija za socijalne samoposluge u više gradova, te iskorijenjivanje dječje paralize u svijetu.

- Prikupljeno je ukupno 75.970 kuna od čega je 54 tisuće vrijednosti u hrani donirano splitskoj Socijalnoj samoposluzi. Nažalost, sve više i više je gladnih, a motoristi i Rotary klubovi odlučili su baš pomoći socijalnim samoposlugama u brojnim gradovima. Na cijeloj ruti, od Varaždina, Rijeke, Zagreba, Zadra, Šibenika, Kaštela i Splita sudjelovalo je oko 150 sudionika. U svakom od gradova prikupljale su se donacije, a svaki sudionik je također dao svoju donaciju - rekao je bajker Željan Rakela, predsjednik Rotary kluba Split Plus.

Dado Lelas iz udruge MoSt zahvalio je na donaciji koju rotarijanci uručuju već drugu godinu zaredom.

- Uz pomoć pojedinaca i organizacija punimo samopolsugu, no problem su neke samoposluge u drugim gradovima, pa ćemo i iz ove donacije njima pomoći. Nažalost, brojke vezane uz siromaštvo su zastrašujuće. Prije pet godina 20 posto ljudi u Hrvatskoj bilo je na rubu siromaštva, a danas ih je 28 posto. Najveći problem odnosi se na sve veći broj umirovljenika s malim mirovinama koji jedva spajaju kraj s krajem. Mi smo se orijentirali na ljude u problemu beskućništva i one u riziku od istog, a kojih je oko 130 koji koriste Socijalnu samopolsugu dok su druge organizacije u gradu preuzele brigu o obiteljima i drugim socijalno ugroženim korisnicima - iznio je zabrinjavajuće podatke Lelas.

Udruga MoSt je otvorena za donacije uvijek, u svako doba dana, pa se donacije mogu donijeti u Gundulićevu 22. Jedan od stalnih donatora firma Tommy, i ovaj put odlučila je uvećati donaciju rotarijanaca svojim prilogom.

Koliko su te donacije značajne potvrdio je i Ante Jurišić, nekadašnji pomorac, koji je već četiri godine korisnik Centra za beskućnike.

- Ništa mi ovdje ne fali, sve imam. Ljudima poput mene, pogotovo kad su u godinama, najviše treba hrana. Nitko ne zna šta će sutra biti, a ako nemate hrane, gotovi ste - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:20