StoryEditorOCM
Dalmacijaod kolijevke do Hajduka

'Njegovi radovi nisu samo umijeće tehnike, već dar autora koji jednim potezom zaustavi posebni trenutak života': u Splitu predstavljena monografija Stanka Karamana

16. listopada 2018. - 11:23

- Tuđi čovik nikad neće znati...

Više od tog stiha nije potrebno kako bi opisalo sve ono što se sinoć dogodilo u palači Milesi, na promociji monografije umirovljenog fotoreportera "Slobodne" i nekadašnjeg sportskog izvjestitelja dopisništva Vjesnika u Splitu - Stanka Karamana.

Čak i ako niste doživjeli više od polovine trenutaka ovjekovječenih među tvrdim koricama monografije "Od kolijevke do Hajduka", svejedno biste mogli osjetiti svaku sekundu ponosa opisanog u još jednoj slikovitoj priči o našem gradu.

Na 370 stranica podijeljenih u sedam poglavlja, među kojima je raspoređeno 460 autorskih crno-bijelih fotografija, poznati splitski fotograf vjerno je prenio ne tako davnu prošlost Dalmacije.

Crno bijeli svijet Stanka Karamana, splitskog majstora fotografije: pogledajte mlađahnog Olivera, Mišu bez brkova, Matu Parlova u mudantama...

- Karamanovi radovi nisu samo umijeće tehnike, već dar autora koji jednim potezom zaustavi posebni trenutak života, da ga preda nekom drugom vremenu kao autentično svjedočanstvo nekog izvjesnog trenutka prošlosti. I ta činjenica po sebi ne bi bila vrijedna spomena da Stankova optika; ljudska, autorska i umjetnička nije dohvatila neke posebne trenutke ljudi ovog našeg podneblja, koji pasivnom promatraču naprosto promaknu. Baš kao i u svakodnevnom životu kad iz nekog razloga ne uspijevamo prepoznati tuđu sreću, podijeliti bol, tugu, napor... - kazao je Goran Pelaić, novinar i radijski voditelj koji je s kolegom iz Slobodne Dalmacije Sašom Ljubičićem, brojnim okupljenima predstavio i opisao samo neke od povijesnih fotografija čovjeka koji je poznavao ljude i znao je kada treba "zamrznuti" trenutak.

Dok se prisjećalo povijesti, među generacijski "šarenom" publikom zavladala je pozitivna energija, bez previše sjete koja obično prevladava kada pričamo o starom Splitu, onome bez gužvi i turista.

- Stari meštar fotografije Stanko Karaman iskoristio je nove medijske alate, kao što je Facebook, bolje nego ijedan mladac. Naime, on je prvo uskrsnuo foto vijest koja je pobjegla iz novina pred žutilom, a onda je pokazao snagu crno-bijele fotografije. Pokazao je mladima koliko ona zna biti autentičnija nego color, koja nas u ovom svijetu, gdje je sve rozo i na cvjetiće, često zavede i odvede u nekom pogrešnom smjeru – između ostalog je kazao Saša Ljubičić, nazvavši monografiju pedantno napravljenim djelom.

Predstavljanje knjige uveličao je i operni prvak Ratomir Kliškić te zbor "Srdelice", koji su zajedničkom izvedbom pjesme "O, kućo mala" okupljene raspjevali, i na trenutak "utišali" generacijski jaz.

Uostalom, jedan od ciljeva ove monografije je da novim naraštajima posluži kao prozor u blisku povijest drugačijeg Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:54