Dalmacija Split

Mora li ovako..?

'Vidjela sam da je dijete veliko, ali i vi ste': nakon nasilnog poroda, Splićanki je brutalne posljedice otkrila patronažna sestra; U četiri dana nitko joj nije pregledao šavove

Mora li ovako..?

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

--

Studeni 2017.

Vodenjak mi pukne u 1h u noći. Sva sretna da je napokon krenuo porod kupim stvari i s mužem odlazim u rodilište. Prvi komentar koji sam dobila je "A šta je ovo večeras, svima pukli vodenjaci, a nijedna nema trudove, znate li koliko dripa ćemo potrošit?!?".

Doktorica me pregledava, govori da je voda već zamućena i mekonij unutra, ali idemo na prirodan porod. Komentira s nekom mladom babicom kako je beba velika, ali kao da ja ne čujem.

Skroz sigurna i s punim povjerenjem idem u box. Utrpaju mi drip pod izgovorom da je to samo infuzija. U 3h u noći kreće drip. Muža pozovu u 8h i kažu mu da sam skroz otvorena i da ću do 8 i 30 biti gotova. No tu kreće agonija. U 8h počelo je prvo tiskanje koje je završilo u 13h! Beba zapela, ne može izaći, glavicu stalno osjećaju i vide, ali tu zapne.

Ja lagano gubim snagu, oni me i dalje tjeraju da tiskam, u tom momentu dolazi sestra i daje mi nešto uz drip. Ja je pitam što je to, kaže ona antibiotik. Ja pitam zašto to, ona na to krvna slika vam nije dobra i okrene se i ode. Tu mi počinje rapidno tlak skakati, dolazi 7 doktora, 2 skaču na stomak, a ja gubim svijest.

Muž lud, oni ga ispituju jesam li imala prije probleme s tlakom, daju mi injekcije za tlak (ja se toga ne sjećam). Uhvatila ih je svih panika - u to dolazi doktor, nekih 100 kg u njemu, i istjera sve van. Dođe do mene i lupa me po licu i bodri me, mazi po ruci i kaže ja ću ti pomoći, sad u 2 truda ti ćeš roditi, ali pomozi mi.

U tom trenu sva snaga mi se vrati, on se zapne laktom u moj stomak i doslovno izbije dijete iz mene. Da, grozno zvuči, ali ja sam mu zahvalna do groba jer pitanje je što bi bilo da on nije došao. Ja nisam uopće čula plače li mali, je li živ, samo sam gledala muža i vikala gotovo je, napokon je gotovo... A on je na to rekao više nikad ovako nešto nećeš proći, to ti obećajem!

Slijedi šivanje na živo, naravno, bezbroj punata, em rezana em sama popucala, od-do šta se kaže. Beba se rodila s ogromnim kefalhematomom zbog nasilnog poroda. Zbog toga sta su dopustili da dijete 5h lupa glavom od moju zdjelicu. Ja sam završila također s hatomom veličine ispruženog dlana, što mi je rekla patronažna kad me pregledala jer u 4 dana bolnice, apsolutno nitko nije pogledao šavove. 

Dan nakon poroda dolazi ginekologinja koja me primila i kaže a ja sam vidjela da je dijete veliko, ali i vi ste pa sam mislila da ćete brže rodit?!? Ona je mislila!? 

Kad smo izašli iz rodilišta nisam htjela nikakvo slikavanje, u suzama sam bježala van iz tog pakla, a jedva sam hodala. 

Kad je moj ginekolog vidio što su napravili, samo mi je rekao ovo je horor, i rekao da više nikad neću moći prirodno roditi jer je unutarnja zdjelica premala, a oni su je nasilnim porodom iskrivili! 

Hvala im na tome! 

Naslovnica Split