Dalmacija Split

kasica prasica

Usvojeno izvješće o splitskom proračunu, oporba nezadovoljna: Jedini prihodi koji rastu su od povećanja poreza i uzimanja od građana, dok novih investicija nema nigdje

kasica prasica

Prijedlog polugodišnjeg izvještaja za izvršenje proračuna grada Splita usvojeno je sa 17 glasova za i 12 protiv i jednim suzdržanim.

Splitski proračun podbacio: Grad u prvih pola godine uprihodio sedam posto manje od planiranog, evo kako to pravdaju u Banovini

Prva se za raspravu o prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Splita za prvu polovinu ove godine javila SDP-ova Aida Batarelo (SDP)

- Sve što mu se ne sviđa, gradonačelnik prozove politikantstvom, ali niti on , niti njegov tim nemaju institucionalnog iskustva. Rezultat imamo u izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Bilo da promatramo ovaj dokument po organizacijskoj, bilo po programskoj ili ekonomskoj kvalifikaciji. Jedino od prihoda što raste su porezni prihodi, na što ova administracija i nema baš utjecaja. Iz toga proizlazi da nije ni bilo potrebno podizati prirez i tako oduzimati novac od građana. Ukratko, svi prihodi koji ovise isključivo o radu ove administracije su podbacili- naglasila je Batarelo te dodala.

- Da nije bilo pripremljenog i imovinsko pravno očišćenog Karepovca, ne bi se na investicije potrošilo gotovo ništa. I na kraju - Žnjan. Na izvršenje od samo 11,30 posto postavlja se pitanje gdje su troškovi uređenja Žnjanskog platoa ? - upitala je Batarelo.

- Planirali ste malo, a ostvarili još manje. Toliko ste si nisko postavili ljestvicu da je to zaprepašćuje – započeo je Most-ov Ante Čikotić svoje izlaganje vezano uz polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna.

- Kod ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma za koji nismo ni morali aplicirati nego su nam sredstva dodijeljena, a realizirali smo mizernih 261.449 (8,7 posto) kuna. Za ITU mehanizma ste planirali u ovoj godini svega tri milijuna kuna realizacije. Od ukupno dostupnih 350 milijuna kuna. Za uredski namještaj , promidžbeni materijal i informatičku opremu potrošili ste 214.452 kuna. Napominjem da je dosta zavlačenja u džepove građana, što ste napravili kroz podizanje stope prireza na maksimalan postotak i još više oporezivali rad. Nužno je digitalizirati rad gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova, kako bi bio mjerljiv učinak svakog zaposlenog s ciljem učinkovitosti gradske uprave kao servisa građanima – između ostalog je, popraćeno brojkama i postocima, istakao Čikotić.

Za raspravu se javila i vijećnica stranke Pametno Natalija Tafra Bazina.

- Grad ne zna ili ne provodi određene investicije. Činjenica je da imamo preko 100 milijuna na računu a nemamo investicija. Ako gledamo jedina dva izvještaja koja su nam došla, vidimo stavke za prekovremeni rad koje su u odnosnu na lani povećane za preko 1000 posto, a naknade troškove zaposlenima porasle su s 238 na 301 tisuću kuna. Zaključak je da je plan napravljen nerealno a ostvarenje slabo ili nikako te ćemo morati napraviti rebalans – između ostalog je kazala Natalija Tafra Bazina.

Tonći Blažević (HSLS) kazao je da se cijeli polugodišnji izvještaj može svesti na – dobro se puni, sporo se prazni.

- Predlažem da se napravi akcijski tim koji će na dnevnoj bazi pojačano pratiti investicije i djelovati po kritičnim situacijama. Prirez je povećan više nego što je trebao, prikupilo se puno više novaca nego što se očekivalo. Ova priča s EU-ovim fondovima je posebno bitna te molim pojašnjenje zašto nam je slab priljev sredstava. Mi smo ovdje zbog građana i moramo im omogućiti kvalitetan život uz što manje troškova. Najpametnije je, ako vidimo da smo u nečemu pretjerali, da ispravimo grešku i da razmislimo o tome da smanjimo prirez za iduću godinu– između ostalog je kazao Blažević.

Ante Čikotić se javio za repliku.

- S boljom naplatom potraživanja možemo prireze svesti na nulu, a ne da se kozmetički smanjuje – poručio je Čikotić.

Most-ov Ante Bradarić Šljujo je kazao se o polugodišnjem izvješću trebalo ranije raspravljati te primjećuje da su izvršenja zaista mala.

Za raspravu se javio Joško Markić, SDP-ov gradski vijećnik koji je istakao da je iz realizacije plana rashoda po organizacijskoj klasifikaciji vidljivo je da je Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu realizirao tek 10.3 posto predviđenog proračuna za 2018., a Odsjek za gospodarstvo i obrtništvo samo 1.8 posto. Koji je razlog tome? - upitao je Markić te nastavio

- U stavci Redovni troškovi protokola potrošeno čak 80, 4 posto planiranih sredstava od čega 60.000 kuna za donacije, a skoro 50.000 kuna za troškove osobama izvan radnog odnosa. Koje su to osobe i koji su njihovi konkretni poslovi, a da ih ne mogu obavljati zaposlenici službe protokola u gradskoj upravi? Za aktivnosti udruga mladih ove godine planirano je financiranje u iznosu 250.000 kuna. U prvih šest mjeseci isplaćeno je nula kuna. Što je razlog tome, inertnost udruga mladih ili je možda problem u kompliciranosti natječaja gradske uprave? Sigurnost djece nam je svima na prvom mjestu. Do kuda se došlo s uvođenjem video nadzora u škole? Od planiranih 900.000 kuna utrošeno je samo devet posto sredstava, odnosno 80.800 kuna. Je li možda bilo nekih aktivnosti na ovom polju tijekom ljeta? - zatražio je odgovore Markić

Dragan Brtan, šef Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling odgovarao je na neka vijećnička pitanja.

- Točno je da imao 100 milijuna kuna i to je rezultat povećane naplate. Proveo se postupak javne nabave za digitalizaciju gradske uprave. Ako je promašena mjera povećanja prireza, ne znam je li onda promašena mjera od 12 milijuna kuna za nabavku udžbenika- između ostalog je kazao Brtan. Na ostatak vijećničkih pitanja je odgovorila Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekt, Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima te dogradonačelnica Jelena Hrgović i zamjenik gradonačelnika Nino Vela..

Naslovnica Split