StoryEditorOCM
Dalmacijanovi sastanak u banovini

Veliki kolodvori u Kopilici, ali kada?; Opara: Dobit ćemo ključne odgovore za budućnost cijeloga Splita

Piše Ivan KaštelanVLADIMIR DUGANDŽIĆ/HANZA MEDIA
27. rujna 2018. - 18:57
Idejna rješenja predviđaju i tunel od postojeće željezničke stanice, pa ispod Toća do Pojišanske ulice

U Banovini je u četvrtak održan još jedan sastanak vezan uz izradu master-plana za revitalizaciju Kopilice i Istočne obale, odnosno studije koju s 300.000 eura nepovratno financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Riječ je o dokumentu koji bi nakon usvajanja trebao biti podloga za daljnje prijavljivanje projekta na EU-ove fondove i pronalazak privatnih ulagača.

Skice plana čiji bi konačni oblik, prema najavama, trebao biti predstavljen javnosti najkasnije u ožujku 2019. godine, a koji bi trebao promijeniti prometnu i druge slike grada pod Marjanom, predstavljene su gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i njegovim suradnicima, ali i predstavnicima EBRD-a, "Hrvatskih željeznica", "Hrvatskih cesta" i Lučke uprave Split.

– Jedan od prvih poslova koje sam odradio kao gradonačelnik bilo je skidanje prašine s ovih dokumenata i poziv EBRD-u da aktiviramo dogovore koji su se prije vodili. Konačno ćemo dobiti ključne odgovore za razvoj ne samo prometne infrastrukture nego i za budućnost cijeloga grada. Doneseni master-plan bit će podloga za nužnu promjenu prostornoplanske dokumentacije Splita i cijele aglomeracije, što će otvoriti prostor za investicije i razvoj.

Neće politika o tome donijeti odluku, nego struka, ali ide se u smjeru toga da na mjestu Istočne obale bude gradska postaja metroa, a u Kopilici novi terminal i novi poslovni centar. Želimo zadržati život u gradu, a ne da centar bude namijenjen samo turizmu. Cilj nam je omogućiti kvalitetan život u centru, što je nemoguće bez kvalitetnog javnog prijevoza – kazao je poteštat.

James Mathews, predstavnik austrijske tvrtke "IC consulentena", koju je EBRD izabrao za realizaciju prve faze projekta, pohvalio je jučerašnji sastanak jer su, kako je kazao, svi sudionici pokazali izniman interes za suradnju.

– Povjeren nam je zadatak da za Gradsku luku i Kopilicu istražimo mogućnosti gospodarskog i infrastrukturnog razvoja. Sastanak je bio plodonosan, čuli smo mišljenja svih sudionika i njihove stavove i brige, što će, uvjeren sam, rezultirati dobrim rješenjem – kazao je Mathews, koji nije htio govoriti o iznosima vrijednosti budućeg projekta jer "još smo u ranoj fazi i tek sljedećih mjeseci očekuju nas izračuni ekonomske isplativosti i izvedivosti".

Predstavnik EBRD-a Henry Fletcher izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekt oživljen i što će se realizirati.

– U ovoj fazi, kad još uvijek ne znamo kako će izgledati projekt, ne možemo govoriti u kojem iznosu ćemo ga financirati. Obično je u pitanju nešto manje od jedne trećine vrijednosti projekta, no na taj način privlačimo ulagače iz privatnog sektora kojima EBRD daje sigurnost za ulaganje. No, možete biti sigurni da nećemo mi biti ti koji će kočiti ovaj projekt – naglasio je Fletcher.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:18