Dalmacija Split

buduća zelena oaza

Sanacija Karepovca ide brže od plana: pogledajte kako danas izgleda mjesto na kojem se otpad neorganizirano odlagao punih pola stoljeća

buduća zelena oaza

Sanacija Karepovca stigla je do iznad 50 posto planiranih radova, no već sada ovo mjesto na kojem se otpad neorganizirano odlagao punih pola stoljeća izgleda puno urednije, pa više nije nemoguće zamisliti kako će uskoro ova ogromna površina biti, upravo kako se i najavljuje, nova zelena oaza na istoku grada.

Iako je planirani rok dovršetka bilo 30 mjeseci, izvođač radova smatra kako bi cijeli posao mogao biti gotov do idućeg ljeta, ukoliko im vremenske prilike budu išle na ruku.

Predstavnike medija, splitske gradske vijećnike i političare iz okolnih gradova u obilazak su iz tog razloga poveli gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktor Čistoće Miroslav Delić.

- Pred nama je, rekao bih to nogometnim riječnikom, drugo poluvrijeme nakon što je premješteno preko milijun kubika otpada i sada nas čekaju uglavnom samo finiji radovi. Na odlagalištu nas je dočekala nimalo blistava situacija jer je kapacitet bio gotovo pa iscrpljen. Trebalo je pripremiti prostor za svježi otpad, a istovremeno izvoditi iskop i ugradnju starog što nam je i uspjelo zahvaljujući odličnoj suradnji s djelatnicima Čistoće. Smrad koji se širio posljedica je raspadanja bio-otpada, no tijekom svih ovih mjeseci samo u dva navrata je zabilježeno prekoračenje sumporovodika, dok je prijašnjih godina bilo i pet puta više - kazao je predstavnik izvođača radova na sanaciji Arsen Zoran Tonsić koji je okupljene uputio u aktualnosti.

 

- U tijeku je izgradnja bazena za procjedne vode i plinove, obodnog nasipa i betonskih kanala za oborinske vode oko cijelog odlagališta, a ojačavamo i odlagališnu plohu za novi otpada. Dovršili smo preoblikovanje kompletne južne te najveći dio sjeverne strane Karepovca, dok će se zapadna oblikovati novim otpadom koji pristiže tijekom sanacije. Tu ima mjesta za još maksimalno 5-6 godina, ovisno o odvajanju otpada, a onda je kraj ove priče - naglasio je Tonsić.

Da ćemo na mjestu Karepovca imati "mali Marjan" smatra gradonačelnik Splita.

- Ponekad treba malo stisnuti zube i odlučnošću doći do prekretnice koja je jamstvo uspjeha. Ovo je sada zdravi prostor, neće više biti emisija štetnih plinova ni otpadnih voda. More i priobalje će nam biti zdravo, kao i okola polja i maslinici. Vjerujem da ćemo uskoro ispred sebe imati veliku zelenu površinu - kazao je Krstulović Opara.

Upitan za novi Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, koji će biti neophodan nakon što se za nekoliko godina napuni i sanirani Karepovac, poručio je kako nastavlja apelirati prema Županiji da ubrzaju taj proces zajedno s kolegama gradonačenicima i načelnicima okolnih gradova.

Naslovnica Split