Dalmacija Split

'jeste shvatili poruku?'

Opara žestoko udario po kotarskim čelnicima: Ukoliko bude trebalo lomiti, lomit ću i po cijenu gubljenja izbora. Izvolite raditi svoj posao!

'jeste shvatili poruku?'

Ključ čistoće je u kanti - jeste shvatili poruku? - upitao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara okupljene na otvaranju novoizgrađenog objekta "Čistoće", smještenog u krugu dosadašnjeg tehničkog pogona zapadno od Karepovca.

Iz malene zelene kante izvukao je ključ i otvorio vrata nove upravne zgrade gradske komunalne tvrtke "teške" devet milijuna kuna, koja će sa svim svojim službama, nakon više od 70 godina, konačno biti ujedinjena na spomenutoj lokaciji.

Bez obzira na činjenicu što je ostvaren jedan od strateških ciljeva, pred "Čistoćom" je veliki posao, koji već godinama kotarski čelnici otežavaju. Nekoliko tisuća nabavljenih kontejnera za papir, plastiku, tetrapak i staklo čekaju svoje lokacije za zelene otoke po kotarevima, a od potrebnih 350, koliko je potrebno raspodijeliti u svim dijelovima grada, pronađeno ih je tek 40 (?!).

- U više navrata sam rekao: da bi se jedan sustav uspostavio, potrebna je suradnja više komponenti. Ovdje najveću odgovornost ima komunalna tvrtka. Mi moramo nabaviti, osigurati sve spremnike i dostaviti ih na lokacije koje su nam omogućene te moramo biti sposobni te lokacije prazniti. To je naš dio posla. Za pronalazak lokacija za zelene otoke odgovorni su predsjednici kotareva. Za sada nemamo definiranu većinu takvih lokacija - poručio je Miroslav Delić, direktor "Čistoće".

Gradonačelnik je također odaslao jasnu poruku kvartovskim čelnicima, ali i građanima koji su ih birali.

- Je li stvarno očekuju da ja moram nametnuti kantu ispred njihove kuće? Ako je potrebno zamjeriti se i izgubiti izbore, ja ću to učiniti. Naš grad mora početi odvajati ili ćemo za 20 godina ponoviti istu priču koju smo doživjeli s Karepovcem. Opet nered, odlaganje problema, gušenje i sve ono što ne želimo. Građani su ih izabrali i izvolite s njima riješiti problem. Andro Krstulović je odgovoran za ono što je odgovoran, međutim, ako ste izabrali svoje predsjedjednike i kotarska vijeća, rješavajte to s njima.

Ukoliko bude trebalo lomiti, Andro Krstulović će lomiti po cijenu gubljenja izbora. Prije toga je neko drugi odgovoran. Hoću li ja ponovno nekoga moliti - neću. Izvolite raditi svoj posao - jasan i oštar je bio gradonačelnik prema kvartovskim čelnicima. Nadodao je kako su kante koje će dobivati građani, samo su jedan mali medij u cjelokupnom kompleksnom procesu odvajanja i drugačijeg pristupa upravljanja i gospodarenja otpadom.

Direktor komunalne tvrtke, Miroslav Delić, na kraju je naglasio da će još nekoliko dana ostati na postojećoj lokaciji zbog pojačanog posjeta građana, koji je izazvala Izjava o načinu korištenja javne usluge. Naime, još jednom je poručio sugrađanima da ispravljene podatke mogu poslati poštom, a u slučaju da nema promjena, nije potrebno vraćati spomenuti upitnik. No, Splićani dok se osobno ne uvjere - ne vjeruju. Upravo zato, posljednjih dana, pred, sada već "starom" zgradom "Čistoće" u Dubrovačkoj ulici, sugrađani čekaju u podužem redu kako bi predali ili pravilno ispunili upitnik.

Naslovnica Split