Dalmacija Split

PRESUŠILE ŠPINE

Tehnički direktor ViK-a nakon nove poplave na Gripama: Nema potrebe mijenjati cijelu cijev. Osim toga, trebaju se tražiti dozvole...

PRESUŠILE ŠPINE
Komunalci su zavrnuli ventile, ali prema Osječkoj još se slijevalo

Stanovnici Krstulovićeve ulice na Plakaluši, dijelu kotara Gripe, u zadnje vrijeme baš nemaju sreće s vodovodnim cijevima.

U samo godinu dana dogodilo im se drugo puknuće istog cjevovoda, pa su bez vode ostala kućanstva i poslovni prostori dijela Krstulovićeve, Mitničke i Uskočke ulice - tako su glasile rečenice s početka teksta objavljenog na stranicama naše rubrike prije točno tri godine.

Nažalost, gotovo identična povijest se ponavlja. Nakon što su u ponedjeljak poslijepodne bez vode u špinama ostali potrošači na početku Ulice Matice hrvatske i u dijelu Osječke ulice, u utorak prijepodne se sličan scenarij ponovio samo dvjestotinjak metara istočnije.

Nakon "havarije" cijevi promjera 12,5 centimetara na raskrižju Uskočke ulice i Krstulovićeve, kao i prije tri godine, bez vode su ostali potrošači spomenute dvije ulice i susjedne Mitničke.

- Velika količina smeđe vode izbija iz nekoliko šahti u Ulici Vojka Krstulovića i to u tolikom obujmu da je poplavila sve do križanja s Osječkom, te se prelijeva južno do dna Osječke. Promet je usporen, pješaci moraju ići skroz okolo jer je na većem dijelu ulice "potok" širi od metra - pola sata nakon podne opisala je stanje na terenu naša čitateljica Tatjana, 50-godišnja stanovnica Osječke ulice, koja je svjedočila suši u špinama i prije četiri i pol godine kada je cijev u Krstulovićevoj pukla dvaput u istom danu.

Kako doznajemo, djelatnici "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) odmah su izašli na teren kako bi zatvorili ventile i sanirali kvar, a potrošačima je pitka voda osigurana putem cisterne.

No, ono što se nameće kao pitanje jest ponavljanje gotovo identičnoga komunalnog problema na istoj splitskoj lokaciji. Jedno je kada možete doslovno prepisivati stare tekstove i obećanja političara o raznim projektima koja se svakih nekoliko godina ponavljaju, ali kada možete prepisati tekst o puknuću cijevi u manjoj ulici u Splitu, čini se kako je problem malo veći.

Na takvu misao nas je naveo Davor, 38-godišnji stanovnik Krstulovićeve koji je istaknuo da se sigurno radi o dotrajalim cijevima, jer je, kako je dodao, sporna cijev u posljednje četiri godine pukla četiri puta na različitim mjestima.

- Zašto nisu raskopali cilu ulicu od 150 metri i prominili cilu cijev nego se već nekoliko puta prokopaje ista ulica - naglasio je naš sugovornik.

No, Joško Čelan, ViK-ov tehnički direktor, rekao je kako nema potrebe za kopanjem cijele ulice, jer se radi o običnom puknuću.

- Nisu dotrajale cijevi, jer se obično dogodi kvar samo na jednom mjestu. Nije bilo i nema potrebe mijenjati cijelu cijev, jer su to veliki troškovi. Osim toga, trebaju se tražiti dozvole da se zatvori cijela ulica na nekoliko dana, a u interesu nam je sve vratiti u funkciju što prije. Bilo gdje da u toj ulici pukne cijev, nestat će vode u tri susjedne ulice. Sami ste rekli da je to bilo prije tri godine, što znači da to nije ništa učestalo. Takvo nešto se događa - ustvrdio je Čelan.

Kako bilo, nadamo se da uskoro neće biti potrebe za sanacijom preostalog dijela vodovodne infrastrukture.

U ovoj cijeloj priči ipak se može pronaći malo sreće u nesreći, jer nam je jedan od sugovornika kazao kako su se stanovnici cijele ulice upoznali kada je cijev počela učestalije pucati, jer im je glavno okupljalište postala - špina na cisterni.

KRONOLOGIJA SUŠE

24. 3. 2014. - cijev u Krstulovićevoj pukla je dvaput u istom danu

2. 9. 2015. - novi raspad sistema, samo 80 metara zapadnije

11. 9. 2018. - 'havarija' cjevovoda kod raskrižja s Uskočkom ulicom

 

Naslovnica Split