Dalmacija Split

prosvjed ispred banovine

Ilegalni štekat na Firulama u ponedjeljak će se srušiti

prosvjed ispred banovine
Prosvjednici su se okupili kako bi pokušali spriječiti uklanjanje terase kafića s pomorskog dobra

Sljedećeg ponedjeljka u 8 sati, ako se bude postupalo prema pravomoćnom rješenju Lučke kapetanije, ilegalni štekat kafića na Firulama trebao bi se prisilno srušiti, izvršitelj je već angažiran i obaviještene su policijske snage koje će biti prisutne.

Uklanjanje je epilog rješenja Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora koje je stupilo na snagu krajem kolovoza i na njega ne postoji pravo žalbe. Radi se o terasi kafića "Firule" u istomenoj uvali koji je u sastavu tvrtke "Franko&Ivan", a kojem je u svibnju Kapetanija zabranila korištenje pomorskog dobra i poslovanje u toj zoni.

Vlasnicima firme naloženo je da vrate pomorsko dobro u prvobitno stanje. Kako do kraja lipnja štekat nije uklonjen, lučke vlasti su pozvale ugostitelja da uplati 23.500 kuna za prisilno izvršenje, a kada to nije učinjeno, sami su odredili izvršitelja i datum rušenja.

Jučer se pod prozorima Banovine okupilo gotovo stotinu prosvjednika kako bi, u "pet do 12", izrazili neslaganje s tom odlukom i pritom iznijeli teške optužbe na gradsku vlast, ali i arhitekta Antu Kuzmanića, vlasnika susjednog poslovnog prostora na Firulama u kojem je godinama bez dozvola za terasu radio kafić "Plava laguna".

– Protiv smo rušenja štekata koji je tu više od 20 godina iako se njegovo korištenje počelo plaćati tek prije četiri godine od kad smo mi tu, a punih 17 godina nije bila plaćena ni kuna za koncesijsko odobrenje. Uplatili smo više od pola milijuna kuna u proračun, a ne daju nam da radimo zato jer je arhitekt Kuzmanić odlučio imati uvalu samo za sebe jer tu ima poslovni prostor.

Antu Čulića (vlasnik kafića "Plava laguna", op.a.) štite Kuzmanić, Marasović, Sičić, Leko, Paušić i Škorić. Zbog čega Županija ni nakon ishođenja suglasnosti i dokumenata koji su im na stolu od 30. lipnja još uvijek nije raspisala natječaj. Gire, reci nam kako su Firule za vrijeme Baldasara nakon dva desetljeća nestale iz plana upravljanja. Kaznene prijave protiv nadležnih podnesene su još 2015., ali DORH još uvijek nije reagirao – preko megafona je pred Banovinom prozivala Josipa Buzdovačić iz tvrtke "Franko&Ivan", prije negoli je s okupljenima povela neizostavnu Thompsonovu "Geni kameni", te najavila dolazak svakog utorka dok se natječaj za koncesiju ili koncesijsko odobrenje ne raspiše.

Vlasnicu tvrtke Mirjanu Gudić upitali smo je li gotov postupak na Upravnom sudu čija odluka je bila da im Ministarstvo mora nije smjelo davati koncesijsko odobrenje, već da je to posao Županije ili Grada.

– Lučka kapetanija će odlučivati o žalbi kojom tražimo da se odgodi izvršenje o rušenju, zato što smatramo da je lučki kapetan prekoračio svoje ovlasti jer je on zadužen za sigurnost plovidbe, a ovaj štekat ne ugrožava plovidbu niti plovi. Uz to, u rješenju je navedena pogrešna zemljišna čestica i ne odgovara onoj na kojoj se nalazi štekat. Uobičajeno je da rješenja o rušenju donosi građevinska inspekcija, a mi imamo njihovo rješenje iz 2015. da je uklonjeno sve što su prethodnici izgradili i oni su obustavili sve postupke na toj lokaciji. Očekujemo da će se prihvatiti naša žalba i da će Županija raspisati koncesiju na duže razdoblje – kazala je Gudić koja je potvrdila da će prestati raditi u ponedjeljak prije dolaska bagera ako neka komisija do tada ne odluči drugačije.

Kuzmanić: Plato se mora ukloniti, pa neka ide koncesijski natječaj

Prozvani arhitekt Kuzmanić naslijedio je jedan od dva poslovna prostora čiji zakupci se mijenjaju, ali se godinama spore oko štekata koji je bespravno izgrađen prije više od dva desetljeća. Vlasnik kafića koji se nalazi u njegovu prostoru nije imao terasu na štekatu.

– Mi smo odavno predlagali da štekat bude podijeljen, što je bilo i najbolje rješenje jer se uvijek vodio neki rat između dvoje ugostitelja, no do toga nije došlo. Rješenje o njegovu rušenju, jer plato je nasut na pomorskom dobru, doneseno je još prije 15 godina, ali nikad nije realizirano. Ja sam za to da se taj plato sruši. Gospođa Gudić koja me proziva, a koja nije vlasnica poslovnog prostora nego korisnica, nelegalno je dobila koncesiju preko Ministarstva mora što potvrđuje i odluka tog istog ministarstva o rušenju – kazao nam je Kuzmanić, koji je tek na naše inzistiranje odgovorio na pitanje "je li istina da želi cijele Firule za sebe".

– Ako se raspiše koncesija za nešto legalno, onda se vlasnik ugostiteljskog objekta koji bude zakupac našeg poslovnog prostora može javiti na taj natječaj.

I. K.

Gire: Nemam ništa s tim

Ivica Grubišić Gire, savjetnik gradonačelnika za komunalu i Mjesnu samoupravu komentirao je prozivke prosvjednika.

- Ne znam tko me je i zašto na skupu ispred Banovine prozvao. Pokušavam to doznati da ga mogu tužiti za klevetu. Nikakve veze sa tim štekatom ja nemam. Niti sada kao savjetnik gradonačelnika, niti u prošlom mandatu kao gradski vijećnik. Kao savjetnik gradonačelnika za komunalu i mjesnu samouoravu uopće se ne bavim štekatima, a nisam se bavio ni kao gradski vijećnik.
U prošlom mandatu nisam ni bio u izvršnoj vlasti, a niti sam bio u nikakvim tijelima Gradskog vijeća koje se bavilo štekatima. A, niti se o tome raspravljalo i glasalo na Gradskom vijeću. Dakle, nikakvog doticaja ja nisam imao niti sam na bilo koji način mogao utjecati na ovaj slučaj. Korisnike tih štekata niti poznajem niti sam ih ikada u životu vidio i s njima razgovarao. Nevjerojatno je kako danas svatko može svakoga prozivati bez ikakvih dokaza, a da za to ne snosi nikakve zakonske posljedice.
Očito je netko iskoristio priliku da se samnom obračuna osobno ili politički, a ja ću putem snimke svakako doznati tko je taj, a onda će taj prosvjednik svoju laž i klevetu dokazivati na, za to nadležnom mjestu, pa će drugi put dobro provjeriti prije nego mu padne na pamet nekoga bez ikakvih dokaza prozivati - poručio je Grubišić.

Naslovnica Split