StoryEditorOCM
Dalmacijapozdrav prvašićima

Opara: Želimo više đaka u centru grada!

11. rujna 2018. - 10:58

Veselom pjesmom i recitacijom drugaši Osnovne škole "Lučac" dočekali su prvog dana školske godine uzbuđene prvašiće i važne odrasle uzvanike koji su im stigli poželjeti uspješan početak najljepšeg perioda u životu. Na žalost, broj prvašića u ovoj školi u širem centru grada puno je manji nego u doba kada su njihovi roditelji pohađali istu ovu osmoljetku, pa su u tri razredna odijeljenja upisala samo 54 prvašića.

Svojih prvih školskih dana upravo u ovoj školi prisjetio se i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je izrazio uvjerenje da će za pet-šest godina broj prvašića biti puno veći od 1671, koliko ih je jučer u Splitu prvi put sjelo u klupe.

- To će, uvjeren sam, biti izravna posljedica naših konkretnih demografskih mjera koje smo pokrenuli, od 12 milijuna kuna subvencija za udžbenike i pribor, do 55 tisuća kuna koliko isplaćujemo za treće i svako sljedeće dijete. Nastavljamo s izgradnjom ili dogradnjom škola i vrtića, najprije u kvartovima poput Pujanki, Mejaša i Kile, no želimo zaustaviti trend sve manjeg broja učenika u školama koje gravitiraju centru, a to je problem s kojim se susreću gradovi diljem Europe. Želim da ova djeca svakim danom dolaska u školu budu sve sretnija, poručujem im da sklapaju prijateljstva, slušaju svoje učitelje i starije đake, jer ovo su najsretniji dani u životu – poručio je Krstulović-Opara, koji je posebno upozorio vozače da "čuvaju našu dicu, da ubace u nižu i bace mobitele tijekom vožnje kako se ne bi dogodilo zlo".

Škola za život

S obzirom na to da je OŠ "Lučac" jedina u Splitu uključena u eksperimentalnu fazu reforme "Škola za život“, a od 440 odnosi se na 144 njihovih učenika, prvog dana posjetila ih je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

- U ovoj nastavnoj godini želimo isprobati nove metode učenja, predavanja i vrednovanja. Raditi na promicanju kritičkog promišljanja, učiti ih rješavati probleme, pokušati da u sinergiji svih uključenih dobijemo povratne informacije koje će nam omogućiti da se kompletan obrazovni sustav poboljša. Išli smo na smanjenje težine školskih torbi, a dio učenja će se obavljati preko tableta koji je nemoguće eliminirati u današnjem svijetu. U "Školu za život" su uključeni učenici prvog i petog razreda, po tri predmeta u 7. razredu, biologija, kemija i fizika, te prvi razredi gimnazija i strukovnih škola za opće obrazovne predmete – poručila je Ramljak, dok nam je Mario Šarić, v.d. ravnatelja OŠ "Lučac" objasnio što se konkretno mijenja.

- Naši učitelji su se educirali u virtualnim učionicama, mentori su dolazili na savjetovanja, sigurno će biti promjena i one će biti dobre, posebno u odnosima djece, roditelja i učitelja. Od učenika se ne traži bubanje napamet, bazira se na zaključivanju, i na znanjima koja će im biti važna i u budućnosti, a učitelji će postati sami kreatori svoje nastave – kazao je ravnatelj, uz kojeg su najmlađe pozdravili i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:53