Dalmacija Split

grafiti ispod borova

Ulična umjetnost u šumi: pogledajte kako je bilo prvoga dana 'xSTatica' na Turskoj kuli, slijedi tulum uz Vojka V. i Mikri Mausa

grafiti ispod borova

U sklopu xSTatic – graffiti okupljanja, ovog vikenda je Turska kula postala središtem grafiterske umjetnosti, ali i dobre zabave.

Ove subote i nedjelje, od 10 do 18 sati, tamo Splićani mogu uživati u radovima iskusnih grafitera, programu DJ-a, sve obogaćeno širokom ponudom hrane i pića. Čak 42 domaća i inozemna grafitera svoje su vještine demonstrirali crtajući na panelima koji su razmješteni u prirodnom okružju. Za crtanje su koristili 700 sprejeva i 150 litara boje.

Samo za ovu prigodu umjetnici su u naš grad stigli iz raznih krajeva svijeta, pa ih je tako bilo iz SAD-a, Italije, Slovenije, Australije, Njemačke, Srbije, Mađarske, što je Tursku kulu, barem na dva dana, učinilo središtem ulične svjetske umjetnosti.

– Radi se o umjetničkom projektu temeljenom na graffiti kulturi, a ovogodišnji projekt se sastoji od tri dijela. Prvi dio je bila škola za djecu, gdje su uz povijest grafita učili i crtati grafite, kroz edukativni naglasak na očuvanju kulturne baštine.

Drugi dio je xSTaticjam – graffiti okupljanje ovdje na Turskoj kuli, gdje naši gosti crtaju svoje radove na OSB građevinskim pločama, odnosno drvenim panelima. Manje-više su svi oni svjetski poznati i priznati crtači grafita.

Moram istaknuti da im se jako svidjela ova lokacija Turske kule, ispod borova i u ovom prirodnom okružju s pogledom na more. Zasigurno jedan od neobičnijih ambijenata u kojemu su stvarali svoja djela – kazao nam je Pero Rančić, umjetnički voditelj projekta xSTatic.

Namjera organizatora je napraviti u budućnosti art-park u Splitu, gdje bi ova djela, koja nastaju, bila izložena.

– To ćemo, nadam se, uspjeti ostvariti uz pomoć Grada Splita koji je i organizator ove manifestacije. U Splitu ima 20-ak grafitera koji se ozbiljno bave ovom umjetnošću, a svakako je jedan od najpoznatijih onaj umjetničkog imena Anxio, koji crta već oko 22 godine.

Od inozemnih zvijezda koje su posjetile Split i koje crtaju na našoj manifestaciji istaknuo bih Raptuza iz Italije, koji ima 50 godina i koji grafite crta već 33 godine. U inozemstvu oni najpoznatiji i najbolji mogu vrlo dobro živjeti od svog rada. Bilo je slučajeva da se njihova platna prodaju i po cijeni od 40 do 100 tisuća eura. Najviše rade s velikim tvrtkama koje žele vrhunsku reklamu – kazuje nam Rančić.

Treći i zadnji dio projekta je oslikavanje velikih i zapuštenih gradskih zidova.

– Radit će se o motivima iz Splita, Dalmacije i Mediterana, dakle motivima koji su bliski svima nama. Idući vikend ćemo oslikati zidove nadvožnjaka u blizini zgrade HEP-a, na izlasku iz grada i nadam se da će se rad svidjeti našim sugrađanima.

Inače, ja se ovom umjetnošću bavim 25 godina i moram reći da smo ponekad u ta "davna vremena" imali problema sa sugrađanima koji su se bunili što "šaramo po zidovima". Danas nas i naši sugrađani rado prihvaćaju, pa nije rijetkost kada oslikavamo neki zid ili prostor da nas ponude kavom, sokom, sendvičem ili nam daju podršku – zaključuje Rančić.

Zabavni dio vikend-programa xSTatica kulminirat će večeras koncertom Vojka V. i Mikri Mausa.
      

Naslovnica Split