Dalmacija Split

gomila neriješenih predmeta

Brži od europskog prosjeka: na splitski sud stiže čak 700 spisa iz Zagreba

gomila neriješenih predmeta

Zbog ogromnog broja neriješenih predmeta oko 700 spisa Upravnog suda u Zagrebu prebačeno je na splitski Upravni sud, na kojem se predmeti rješavaju brže i od europskog prosjeka.

Na zagrebačkom sudu krajem kolovoza su evidentirana 5822 neriješena predmeta, što je uz priljev od novih 4000 spisa godišnje bio temeljni razlog da Meri Diminis Herman, predsjednica navedenog upravnog suda, predloži delegaciju spisa.

U prijedlogu koji je podnesen Visokom upravnom sudu u Zagrebu, traži da se spisi koji se mogu riješiti bez održavanja rasprave prebace na drugi, manje opterećeni sud. Navedeno je da zagrebački Upravni sud ima 17 sudaca uz mjesečni priljev od oko 300-350 novih predmeta, što tijekom jednogodišnjeg razdoblja znači 4000 novih spisa.

S obzirom na gotovo 6000 neriješenih predmeta i stalan priljev novih, predloženo je da se 694 spisa rasporede na drugi sud. U dopisu su navedeni brojevi predmeta koji se mogu riješiti bez rasprave, a svi su zaprimljeni ove godine.

S obzirom na izvješće Upravnog suda u Zagrebu o obavljenom nadzoru rada referada sudaca i neriješenim predmetima koji se mogu riješiti u sporu presudom bez rasprave, Ante Galić, predsjednik Visokog upravnog suda, odobrio je zahtjev. Stoga je naložio delegaciju predložena 694 predmeta na manje opterećeni sud u Splitu.

Predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović pozdravlja ovu odluku budući da se, prema njegovom mišljenju, migracijom određenog dijela neriješenih predmeta unutar pravosudnog sustava potiče učinkovitije korištenje ljudskih potencijala, ali i postiže ravnomjernija radna opterećenost sudaca upravnih sudova.

- Odluka je utemeljena na analitičkim podacima i statističkim pokazateljima o dosadašnjem radu upravnih sudova s obzirom na to da su predmeti dodijeljeni sudu u Splitu, koji će te predmete riješiti u razumnom roku. Osim toga, delegacija tzv. zagrebačkih predmeta Upravnom sudu u Splitu neće povećati troškove upravnog spora i predstavljati udar na “džepove” običnih građana koji su ujedno stranke u tim sporovima, jer je riječ o predmetima koji će se riješiti bez rasprave. S druge strane, ta odluka pridonijet će smanjenju broja neriješenih predmeta na razini upravne grane sudovanja, racionalizaciji troškova pravosudnog sustava te će unaprijediti učinkovitost upravnih sudova u rješavanju predmeta – kazao nam je predsjednik Čović.

Upravni sud u Splitu je izabran i zbog činjenice da je tijekom pet godina postigao deset puta kraće vrijeme rješavanja spisa. U srpnju 2013. godine prosječno rješavanje predmeta bilo je gotovo pet godina, odnosno 1751 dan. Do 2018. godine prosječno trajanja postupaka je na splitskom sudu smanjeno na 164 dana. Europski standard rješavanja upravnog spora je između 180 i 220 dana.

Naslovnica Split