Dalmacija Split

nasljednik dr. Jurića

Zahuktava se utrka za šefa splitskog KBC-a: pedijatar blizak HDZ-u po treći put pokušava zasjesti u šefovsku fotelju, snage će odmjeriti s rektorom na odlasku

nasljednik dr. Jurića

Najkasnije do 12. rujna mora biti raspisan javni natječaj za novog ravnatelja KBC-a.

Budući da je nakon nedavne nenadane smrti prof. dr. Ive Jurića, tadašnjeg bolničkog čelnika, za vršitelja ravnateljske dužnosti imenovan prof. dr. Julije Meštrović, vodstvo najveće dalmatinske medicinske ustanove mora u roku od 30 dana od njegova postavljanja raspisati nadmetanje za "stalnog" ravnatelja.

Prof. dr. Meštrović imenovan je 14. kolovoza, pa bi zadnji dan za raspisivanje javnog natječaja trebao biti 12. rujna.

 

Javnost i više od 3500 KBC-ovih djelatnika sada zanima tko će sada upasti u "kašetu brokava" i tko će zasjesti u "prestižnu" fotelju koja, bez obzira na status i malo bolju plaću, i nije toliko popularna. Za sada se pojavljuju dvojica mogućih kandidata za ravnateljsku dužnost.

Prvi je već spomenuti prof. dr. Meštrović, poznati i priznati pedijatar koji je već jednom bio u sličnom krugu osoba koje se spominjalo kao moguće bolničke čelnike. Aktualni šef Firula i Križina bio je protukandidat prof. dr. Darku Duplančiću, poznatom kardiologu koji je u konačnici bio izabran za ravnatelja u eri SDP-ove vlasti na nacionalnoj razini.

Nakon što je dr. Kolja Poljak otišao s mjesta ravnatelja, također su se spominjala razna imena, bliska tada novoj HDZ-ovoj vlasti, a jedan među njima bio je i prof. dr. Meštrović. Međutim, "bačena kocka" je pala na prof. dr. Jurića, što je za mnoge u Splitu koji poznaju bolničke prilike bilo veliko iznenađenje, ali je potvrdilo glasine da prof. dr. Jurić ima jaku podršku u vrhu gradskog i županijskog HDZ-a. Hoće li iz trećeg pokušaja prof. dr. Meštrović postati ravnatelj, vidjet ćemo uskoro.

Drugi vrlo ozbiljni kandidat koji se spominje u kuloarima je prof. dr. Šimun Anđelinović, sveučilišni rektor kojemu mandat traje do 1. listopada, kada će ga na toj dužnosti zamijeniti već izabrani kandidat prof. dr. Dragan Ljutić.

 

 

Mnogi su mislili da će se prof. dr. Anđelinović nakon završetka rada na čelu krovne akademske ustanove vratiti na KBC-ov Zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, čiji je uspješni predstojnik bio dugi niz godina, no aktualna situacija možda ga "usmjeri" prema novoj funkciji.

Ime novog ravnatelja će ministru zdravstva dr. Milanu Kujundžiću predložiti članovi Upravnog vijeća bolnice, a on će ga svojim potpisom potvrditi ili će odbiti prijedlog. No, nikada se nije dogodilo da neki ministar ne podrži prijedlog Upravnog vijeća, pa je teško očekivati suprotan rasplet u ovom slučaju.

Utrka za novog ravnatelja uskoro počinje, a hoće li se osim ova dva imena pojaviti još neki kandidat spreman za četverogodišnje vođenje KBC-a, doznat ćemo uskoro.

 

 

Naslovnica Split