Dalmacija Split

'pa tko je tu lud?!'

Radnici Prometa ipak neće u prosvjed pred Banovinu: iz sindikata otkrili kako se vlasnik 'Dalmatinca' neviđeno narugao pravosuđu i zdravom razumu

'pa tko je tu lud?!'

Radnici splitskog Prometa ipak neće prosvjedovati pred Banovinom jer je jučer postignut je dogovor njihovih sindikata i Grada Splita o ispunjavanju njihovih zahtjeva.

Nakon prosvjeda radnika u organizaciji triju sindikata, koji se održao u krugu tvrtke, dogradonačelnik Nino Vela u ponedjeljak je primio organizatore prosvjeda, koje su predstavljali povjerenici Sindikata hrvatskog vozača Mario Jukić i Ivan Barišić, a dogradonačelnik je sa svojim pročelnicima Babićem i Lekom, te savjetnikom gradonačelnika Grubišićem Girom, pokazao razumijevanje za nagomilane probleme u tvrtci Promet d.o.o., poručuju iz Sindikata hrvatskog vozača.

Podsjetimo prošlog četvrtka Sindikat hrvatskog vozača, u koordinaciji sa Sindikatom tehničkog prometnog sektora i Sindikatom prometa i veza, održali su mirni prosvjed u krugu poduzeća, kako bi upozorili Upravu na uvjete u kojima radnici obavljaju svoje poslove, kao i na nezadovoljavajuću kvalitetu usluge prijevoza koju pružaju Splićanima.

Glavni zahtjevi radnika Prometa tiču se poboljšanja kvalitete usluge boljim održavanjem tehničke ispravnosti i čistoće autobusa, poboljšanja uvjeta rada mehaničarima i vozačima, te osiguravanja poštivanja prometnih propisa i regulacije, pogotovo u centru grada.

Nakon što se Uprava oglušila na prosvjed u krugu Prometa, sindikati su odlučili razgovore nastaviti voditi isključivo s vlasnikom, Gradom Splitom.

U jučerašnjem razgovoru dogradonačelnik Vela zaključio je da su Zahtjevi radnika Prometa razumni i argumentirani, te da će se pristupiti njihovu rješavanju na obostrano zadovoljstvo. Za sljedeći tjedan dogovoren je sastanak na kojem će se razraditi detalji o rokovima i dinamici ispunjavanja zahtjeva, te o tome potpisati sporazum svih sindikata, Uprave Prometa i Grada Splita.

Prilikom sastanka u Banovini posebno je naglašen zahtjev da se stane na kraj kršenju zakona od strane prijevoznika Dalmatinac i Denis, koji svake godine oštete Promet za osam milijuna kuna te je konstatirano da su najveća kočnica uvođenju reda u taj segment, upravo oni koji bi taj red trebali uvesti, a to su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa svojom inspekcijom cestovnog prometa i hrvatsko pravosuđe.

Kako upozoravaju iz Sindikata hrvatskog vozača, Inspekcija cestovnog prometa i njeno matično Ministarstvo godinama znaju da Nazor i Smodlaka bezobzirno krše uvjete iz dozvola za linijski prijevoz putnika koje su dobili, a prvenstveno da ne poštuju vozni red, ali do sada ih nisu spriječili u tome.

Osim toga, otkrivaju iz Sindikata, vlasnik Dalmatinca Jurica Nazor, narugao se pravosuđu informirajući ga, a po prijavama Prometnog redarstva, da je sam vozio sve autobuse kojima su redari napisali prijave za korištenje zabranjenih gradskih autobusnih stanica, bez legitimiranja vozača.

'Dakle Nazor je pravosuđu dao pismenu informaciju da je vozio više od dvadeset autobusa na različitim mjestima, gotovo u isto vrijeme. A to „pravosuđe“ ga je u nekim od tih slučajeva oslobodilo krivnje. Pa tko je tu lud????
Kako jedan prekršajni sudac može za neki slučaj izreći osuđujuću presudu, a neki mu kolega za potpuno identičan slučaj, oslobađajuću, čime trud prometnih redara čine uzaludnim?', pitaju se.

Naslovnica Split