Dalmacija Split

čudna odluka

Festival grafita u Splitu dobio 250.000 kuna, kao i svi ostali projekti mladih zajedno!?

čudna odluka

Najava povratka "xSTaticaJAM", nekadašnjeg međunarodnog festivala ekstremnog sporta i ulične umjetnosti, razveselila je brojne pobornike takve vrste aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje predstavljeno je kao "umjetnička platforma", a sastoji se od edukativnog dijela koji počinje u ponedjeljak, 27. kolovoza, a traje do nedjelje, 1. rujna, kroz "grafiti školu" koja će se održavati u Beton kinu Multimedijalnog kulturnog centra (Dom mladih). Edukacija će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela, a predviđena je za 14 polaznika u dobi od 10 do 16 godina.

Nakon tematskih predavanja, polaznici će stečeno znanje pokazati na završnom radu 2. rujna, oslikavajući zid pothodnika ispod Ulice Hrvatske mornarice kod Turske kule.

– Program smo podijelili na tehničke vježbe, predavanja preko kojih će djeca doznati što to grafiti jesu i što oni uopće znače te u modernome smislu kada su nastali. Osim što je važno da doznaju nešto o povijesti grafita, bitno je istaknuti kako ćemo ih naučiti nešto o svome gradu, zašto negdje raditi grafit ili zašto ga ne raditi.

Super je što imamo dosta materijala pa nećemo morati štedjeti s tim. Bitno je osvijestiti općenito građanstvo u Splitu te ih naučiti da razlikuju što je napravljeno profesionalno s namjerom kultiviranja grada i nije vandalizma – kazao je Ivan Svaguša, jedan od voditelja edukativne radionice, a upravo tim dijelom programa posebno je zadovoljan gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Posebno mi je drago da ova manifestacija ima edukativan segment kako bi građani napravili jasnu distinkciju između šaranja, vandalizma, brljotina i uništavanja naših fasada s jedne strane, te discipline poput murala s porukama i pravoga grafiti arta. Da napravimo konačno taj edukativni element i da imamo kvalitetan pristup oživljavanja i uljepšavanja naše okoline nasuprot uništavanja, onda će i nama, gradskim ocima i majkama biti lakše uvesti neke elemente komunalnog reda u kojem se vrlo jasno daju kriteriji ili sankcionira onoga koji uništava, te se na pravnoj razini uvodi red i odgovornost vlasnika površine koja je uništena ili vandalizirana – kazao je čelni čovjek grada.

Kreativno-zabavni dio okupljanja nastavit će se na Turskoj kuli 8. i 9. rujna, kada će domaći i inozemni grafiteri, od SAD-a do Australije, Španjolske, Italije, Njemačke, Mađarske te zemalja iz regije, ali i svih većih hrvatskih gradova, oslikavati 20 samostojećih drvenih panela.

Polovica "writera" je iz Splita, njih čak 21, čime se naglasak stavlja na domaće umjetnike. Cijelo vrijeme građani i zainteresirani posjetitelji moći će pratiti proces nastajanja crteža i uživati u druženju uz glazbu, hranu i piće, ali i uživati u besplatnom koncertu Vojka Vrućine i Miki Mausa.

Za završetak okupljanja, međunarodni umjetnici će od 9. do 16. rujna ocrtavati javnu površinu, dva zida na istočnom ulazu u grad čime će Split dobiti još jedan prepoznatljiv i simboličan urbani pečat, kakav se posljednjih godina počeo gubiti.

No, ono što je već neko vrijeme nejasno, a što ni nakon pet radnih dana nismo dobili odgovor od Grada, ovogodišnjeg organizatora, je iznos od nevjerojatnih 250.000 kuna izdvojenih iz proračuna za ovu manifestaciju. Nije poznato gdje je pronađeno čak četvrt milijuna kuna, inače, jednak iznos za sve projekte za mlade pod Marjanom u 2018., kako bi se organizirao ovogodišnji povratnički "XSTatic" u drugačijem i poprilično skupom ruhu.

Sredstva su dijeljena bez javnog natječaja jer je sam Grad nositelj projekta, a nekadašnji organizator Pero Rančić, sada je umjetnički voditelj s određenim honorarom, također još uvijek nepoznatim. Potražili smo komentar od splitskog Savjeta mladih, čija nam je predsjednica Matea Bešlić kazala kako također nisu znali da je za ovu manifestaciju dodijeljen jednak iznos kao i svim udrugama za mlade na godišnjoj razini te kako očekuju očitovanje iz Banovine o tom pitanju, nakon čega mogu dati svoj stav.

TKO ČEKA – NE DOČEKA: Evo pitanja Banovini, još bez odgovora
Gradskoj upravi postavili smo niz pitanja na koje od prošle subote čekamo odgovore. Među ostalim, zatražili smo da nam pošalju dokumentaciju i troškovnik projekta i odgovor na temelju čega je odobren toliki iznos.
– Osim toga, upoznati ste da je "xSTatic" surađivao i s drugim subkulturama, hip-hoperima ili skejterima? Inače, skejteri su više puta molili i kontaktirali Grad, pisali smo i o njima tekstove, traže da im se malo pomogne u opremanju skate-parka, odnosno da im se osigura barem ventilacija... zašto dio novca nije preusmjeren njima? Već pet godina se u Domu mladih organizira festival "Freestyle on the block" u kojem sudjeluju sve subkulture koje su nekada bile dio "xSTatica", zašto se niste konzultirali s festivalom koji se realizirao bez ijedne gradske kune u vrijeme dok "xSTatica" nije bilo – glasila su ostala pitanja.

Naslovnica Split