Dalmacija Split

sjajni smo domaćini

Stranci nam parkiraju kampere u 'prvi red do mora', a komunalci im ne mogu ništa!? Samo jedan znak riješio bi sve probleme

sjajni smo domaćini

Nazvali ih snalažljivima ili bezobraznima, svejedno, ali turiste koji svojim vozilima za kampiranje i pripadajućim prikolicama (i)legalno okupiraju dalmatinske gradove komunalci mogu staviti soli na rep, jer u susjedstvu popularnih kupališta u pravilu nema znakova koji bi priječili njihov boravak na javnim površinama.

Gdje bi našim službama bio kraj kada bi se na prilaze plažama poput žnjanske postavili znakovi zabrane za parkiranje kampera s jasno istaknutim kaznama koje bi, nije teško pretpostaviti, imale značajan preventivni učinak. Takav nered ponavlja se već godinama, ovog je ljeta, koliko čujemo, eskalirao u Zadru, ali ni splitski primjeri nisu rijetki, dapače.

Vrijedno "oko" naših fotoreportera, novinara i urednika zabilježilo je istovjetne prekršaje od Kašteleta, preko popularne Šumice do Žnjana odakle nam po drugi put u samo četiri dana stižu kadrovi kombija i prikolica smještenih u prvom redu do mora. Za razliku od apartmana za koje bi na takvim lokacijama trebalo imati podebljani takujin, ovaj je smještaj potpuno besplatan, a moglo bi se reći i da nije bespravno "unajmljen", jer, ponavljamo, nikakve zabrane nema.

Zbog svega toga na istočnom rubu napokon uređenog platoa svoje je "rolete", kako je to prije nekoliko dana zabilježio kolega Sandro Pogutz, podignulo okruglih deset "putujućih kuća" u kojima su domaćini imali lagan san uz osvježavajući lahor s pučine Bračkog kanala. Idealna im je to opcija za bijeg od gradske vreve, a pouzdano im zbog tog parkiranja neće ni kuna ili euro pobjeći iz džepa.

Teško je reći jesu li u planiranju svojeg boravka u Dalmaciji ti uvaženi gosti imali informacije da im nitko neće prigovoriti i da su računali na našu poslovičnu aljkavost u sličnim slučajevima, ali nekako slutimo da je takav scenarij neizbježan u aktualnom trenutku kada informacije kruže planetom poput munje

Naslovnica Split