Dalmacija Split

na prepunom poljudu

Najveća koreografija u čast Gospe: Torcida na jedinstven način odala počast Najvjernijoj odvjetnici Hrvata

na prepunom poljudu

Jedinstvenu počast Mariji na Nebo Uznesenoj dali su navijači Hajduka na utakmici s rumunjskim FCSB-om. Na prepunom Poljudu na kojem je tog dana bilo tridesetak tisuća ljudi 'Torcida' je izvela veličanstvenu koreografiju s Bogorodičinim likom oko kojeg su svjetlucale 'zvijezde', zastavama Hrvatske i Vatikana te natpisom 'Fidelissima advocata Croatiae – Najvjernija odvjetnica Hrvatske'! Tako su najvjerniji navijači splitskog kluba na nezaboravan način podsjetili na vjernost dalmatinskog puka koji stoljećima štuje Veliku Gospu uz to povevši pjesmu 'Rajska Djevo kraljice Hrvata'. I manji transparent razvijen ispod koreografije 'Kontra mraku, kontra sili' također je tog dana, uoči velike katoličke svetkovine nosio je svoju simboliku, posvećenu kako Hajduku i hrvatskom nogometu, ali i religijskom zanosu koji je na svijet donijelo izvorno kršćanstvo.

Titulu koja u svom punom tekstu glasi 'Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska' nosi marijansko svetište Velike Gospe u Remetama pored Zagreba, kojoj su se u povijesti utjecali hrvatski vladari i puk.

Prvi pouzdani podatak o pavlinskom samostanu u Remetama je iz 1288. godine, a kroz stoljeća bio je izložen pustošenjima Turaka koji su u jednom napadu pod vodstvom Hasan-paše Predojevića 1591., osim što su spalili i uništili crkvu i samostan, oteli dvanaestoricu pavlina i nakon mučenja objesili ih na lipu nedaleko od Remeta, a 1610. svi su redovnici pomrli od kuge. Od polovice 17. stoljeća remetska crkva se službeno zove 'Zagovornica Hrvatske', što je jedinstven naslov u našoj katoličkoj nomenklaturi. U svetištu 'Najvjernije odvjetnice Hrvatske' štuje se gotički čudotvorni Gospin kip. Na poziv kardinala Alojzija Stepinca u Remete 1959. godine dolaze karmelićani koji od 1963. do danas upravljaju remetskom župom i svetištem.

Naslovnica Split