Dalmacija Split

grmljavina sa svetog duje

Bumbal, najveće zvono u Dalmaciji, stoljećima je sa Splićanima i slavilo i tugovalo: don Frane Bulić spriječio je da ga rastope u topove, a nakon dugo vremena brecao je samo za Olivera...

 grmljavina sa svetog duje

Za Olivera se u utorak s kampanela Svetoga Duje dvaput oglasio 'Bumbal', najveće zvono u Dalmaciji, teško 1200 kilograma, koje je stoljećima obilježavalo radosne i tužne događaje povijesti Splita.

Brecao je 'Bumbal' kad je kovčeg izlazio iz crkve svetoga Frane i dugo, dugo dok je brod s Oliverovim tijelom napuštao splitsko more i nestajao među otocima...
 


Bumbal je izliven u 17. stoljeću doprinosima građana koji su zlatne, srebrne i bakrene predmete prikupljali na Peristilu. Nekoliko puta je pucalo i bilo popravljano, a posljednji put 1922. godine.

Koliko je njegova grmljavina bila uvažavana svjedoči i cijena koju je u prošlost trebalo platiti za njegov glas uoči sprovoda: to je koštalo kao jedan bik!
U Prvom svjetskom ratu zamalo je pretopljeno u topove, no ta namjera austrougarske vojske zaustavljena je žestokim protivljenjem don Frane Bulića.

Golemi 'Bumbal' slavio je za blagdane, dolaske slavnih osoba, izbore novih papa i splitskih nadbiskupa i prestanke ratova, brecao povodom smrti papa, kraljeva, nadbiskupa, predsjednika, poteštata i ispraćaja splitskih velikana, a njegova grmljavina označavala je u ponoć Pokladnog utorka prestanak krnjevalskih svečanosti ali i Kvarantore, svete ure od Cvjetnice do Barabana na Veliku srijedu.

Naslovnica Split