StoryEditorOCM
Dalmacijazadnji srpanjski vikend

Naši reporteri proveli su vruću subotu na začepljenim splitskim ulicama i u mirnoj luci, evo što su zabilježili

29. srpnja 2018. - 14:37

U Zvonimirovoj i Zagrebačkoj - kaos, u trajektnoj luci - sve prohodno i uredno.

To bi ukratko bila slika subotnjeg jutra koju smo zatekli kada smo došli na terminal provjeriti kakva je situacija s gužvama zadnjeg srpanjskog vikenda, kojemu već odavno tepamo da je "udarni" s obzirom na broj prevezenih putnika i vozila. No, kako čujemo od onih kojima je luka radno mjesto, ni to više nije tako.

Udaran će biti onaj sljedeći, kada krene invazija Talijana na naše otoke, s tim da ni subote više nisu što su nekad bile. U modernom žargonu možemo reći da je sada ponedjeljak nova subota. Od pustih savjeta da se izbjegne putovanje tijekom vikenda, ima biti da ih je dio ljudi poslušao pa sada mnogi kreću na put prvog dana u tjednu.

U svakom slučaju, s nekoliko intervencija u Gradskoj luci učinilo se dosta na prometnoj prohodnosti tog dijela Splita za što je zaslužna dobra koordinacija između Lučke uprave, njihova koncesionara - braniteljske zadruge "Legio Quarta", "Jadrolinije" kao najvećeg brodara i granične policije.

Potvrđuje nam to Ivan Gaće, koordinator "Legio Quarte" s kojim smo u subotu uzduž i poprijeko prošli preko gatova i vezova.

- Dobro smo se organizirali i jako dobro surađujemo. Sada su gužve na cestovnim prilazima luci i na izlazu iz nje, ali na samom lučkom području je nema. Primjerice, trajekt za Vis je izmješten na vanjski vez, dok nam je policija ustupila dio "carinskoga" gata za pristajanje broda za Stari Grad, čime je popustio pritisak na Gat svetog Petra na kojemu se vezuju turistički jedrenjaci - pojašnjava naš domaćin organizacijske izmjene koje, vidimo iz prve ruke, daju rezultata.

Samo za ilustraciju, jučer točno u podne u luci su se vozila mogla skoro pa izbrojiti na prste jedne ruke! Kadrovi kolege Duje Klarića, kada ne bismo znali da su "friško" snimljeni, komodno bi mogia proći kao jesenski ili zimski.

No, valja reći da je to bila situacija kada su dva trajekta na liniji prema Supetru isplovila u razmaku od sat vremena - "Tin Ujević" kao izvanredni u 12 sati, te "Biokovo" na redovnoj partenci u 11.45. Budući da je nakon isplovljavanja za Brač u 11.15 sati na pristaništu ostalo nekih 60-70 vozila koja se nisu uspjela ukrcati, Danijela Ivanović, koordinatorica iz "Jadrolinije", koja je, uzgred rečeno, već dobila nadimak "Mali Mrvica", dala je nalog da se pripremi dodatno isplovljavanje prema Supetru i to s vanjskog veza s južne strane lukobrana.

Putnike koji su ostali u toj koloni nije previše uzrujala ta činjenica, jer nisu puno čekali na ukrcaj, pa su rado podijelili s nama svoja iskustva. Emil Mehdin koji se s obitelji zaputio na odmor u Sutivan, kaže nam kako je s obzirom na lokaciju terminala i godišnje doba, u luci sve super.

- Trebalo nam je skoro sat vremena dok smo se spustili Poljičkom i Zvonimirovom! Ovo sad sve ide glatko, iako smo propustili trajekt, dolazi nam brzo drugi, tako da nema problema - ističe naš sugovornik.

 

Samo nekoliko vozila ispred, naletjeli smo na još jednu "našu" obitelj koja će ljetovati u Bolu.

- Put do luke je bio dug - za proći kilometar trebalo nam je skoro pola sata! Ovdje smo čekali tek deset minuta. Prošle godine smo putovali u ponedjeljak, čini mi se da je tada bila manja gužva - kaže Mario Jakopović.

Da ne bi ispalo da u trajektnoj luci ne može "zagužvati", Gaće nam kazuje da se uvijek isti "čep" stvara oko 13.30 sati, kada istovremeno pristaju čak tri linije - iz Staroga Grada, te s Brača i Šolte.

- Onda se stvori kaos, pogotovo na izlazu iz luke. Bude gužve i oko 18 sati, kada je na rasporedu ukrcaj na linije prema Italiji. Svi hoće odmah u brod, a znamo da su Talijani nestrpljivi - veli naš sugovornik.

Njegov kolega Zdravko Berecka koji već osam godina radi kao privezivač također napominje kako je posao sada bolje organiziran.

- Prije, kod starog poslodavca ("Trajektna luka Split", nap.a.) bio je kaos i mrcvarenje. Danas sve protječe mirno, nema problema - kaže Berecka.

Pitamo ga je li od početka ljeta imao kakvih turističkih "bisera", pa se prisjetio kako je jedan Makedonac došao pitati gdje staje trajekt za Pag!

- Ma, ima svakakvih pitanja, ali najluđi su Talijani. Nema šta ne pitaju, a sve bi htjeli mukte ili jeftinije - govori nam Zdrave kroz smijeh.

Ferragosto je na pragu, tako da od sljedećeg vikenda možemo očekivati opsadu luke od strane naših susjeda s druge strane Jadrana. Tada će ova priča sigurno biti drugačija.

'Taksisti upadaju u zabranjene zone'

Vicko Vrgoč, koordinator operative Lučke Uprave Split, kaže nam kako je u trajektnoj luci najvažnije osigurati brz pristup tranzitnim parkiralištima, što se uspijeva realizirati. No, naglašava kako se po tom pitanju javljaju problemi s taksi prijevoznicima koji koriste lučko područje koje je pod posebnom prometnom regulacijom.

- Izgradnja vanjskih vezova i korištenje carinskoga gata uvelike je pomoglo rasterećenju luke. Protok je ovdje najvažniji, a tu ključnu ulogu ima Gat svetog Petra - naglašava Vrgoč.

Na nogama 30 kilometara

Za vrijeme ljetne sezone na terenu radi ukupno 60 zaposlenika "Legio Quarte" - 45 stalno zaposlenih i 15 sezonaca-studenata. Tempo rada im je sljedeći - jedan dan rade od 6 do 6, dakle 24 sata, pa su onda dva dana slobodni. Dnevno prohodaju, kaže koordinator Gaće, u prosjeku po 30 kilometara, barem tako pokazuje brojač koraka na pametnim telefonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:34