Dalmacija Split

PISMO UZ SPLITSKO LJETO:

Opara poručio sugrađanima: Vratimo život i ljepotu Palači! Peristil je uvijek bio mjesto gdje 'leži problem', ali potrebno je raditi na suživotu

PISMO UZ SPLITSKO LJETO:

Vratimo život i ljepotu Palači – naslovio je tako gradonačelnik Andro Krstulović Opara svoje pismo upućeno Splićanima uoči sutrašnjeg otvaranja 64. po redu Splitskog ljeta.

Poručio je kako će nam ta značajna kulturna manifestacija pružiti najbolje od onoga što umjetnost može ponuditi, opisavši kako će to biti teatar u svoj njegovoj ljepoti, koji će vibrirati po našim kalama, pjacetama i dvorištima.

– Na Peristil se vraća “Nabucco” uz tradicionalnu “Aidu”, a nekada jedna od najposjećenijih pozornica našega grada, Carrarina poljana, postaje ponovno nakon šest godina mjesto smijeha, veselja i pučkog teatra. A smijeh je ono što uvijek trebamo.

Zastava se diže na Peristilu, tamo gdje i pripada. Znam, Peristil je uvijek bio mjesto gdje “leži problem” između Grada i ugostitelja, sporni carski trg gdje se susreće umjetnost sa svojim potrebama i turizam sa svojim zahtjevima. Zbog toga je potrebno raditi na suživotu svih građana, posjetitelja i svih sudionika Splitskog ljeta u stvaranju umjetnosti i ljepote – istaknuo je Krstulović Opara.

Valja podsjetiti kako su se nedavno ugostitelji s Peristila pobunili što će više od 20 dana tu stajati drveno-metalne skele, te obavljati druge radnje vezane za izvedbe. Tvrde da im to tjera goste, a kazali su i kako ih nitko iz Grada nije o tome obavijestio.

– Potrudili smo se što manje zatvarati naše javne površine, osobito Peristil, i to samo od 17 sati u dane proba, svečanog otvaranja i izvedbi opera. Već sljedećeg jutra do 7.30 sve što na bilo koji način ometa pristup tom prostoru bit će uklonjeno. Naši komunalni redari odgovorno će kao i ovih dana paziti da se sve aktivnosti odvijaju u navedenim terminima. Vas, drage sugrađanke i sugrađani, isto tako pozivam da kao i do sada budete aktivni sudionici našeg zajedničkog, gradskog života u Palači i o situaciji koja vam se čini neprimjerena odmah obavijestite našu komunalnu službu – pozvao je gradonačelnik, prisjetivši se prošlogodišnjeg otvorenja Splitskog ljeta.


– Rekao sam tada kako se naš grad jako promijenio i postavio sam pitanje jesmo li i mi spremni za promjenu, što smo spremni učiniti u toj bitci za “gradskost” grada? Odgovor je na nama i u nama. Od naših predaka naslijedili smo ovaj grad čijoj se ljepoti divi cijeli svijet. Na nama je da prepoznamo opasnosti narušavanja onog na čemu se temelje naše splitske vrijednosti, a naše potrebe u svojim različitostima s poštovanjem razumijemo i uvažavamo – nastavio je, te pozvao Splićane da čuvaju baštinu u koju spada Splitsko ljeto, a koje našem gradu u ljetnim mjesecima donosi život i ljepotu u Palaču.

Naslovnica Split