Dalmacija Split

pomoć iz banovine

Svi splitski osnovci dobit će besplatne udžbenike: čuvajte račune za školski pribor, a Grad će pokriti troškove

pomoć iz banovine

Dobra vijest za roditelje i skrbnike učenika osnovnih škola na području grada Splita stiže iz Banovine gdje su ovog četvrtka i službeno preko medija potvrdili kako će Grad Split subvencionirati udžbenike za splitske osnovnoškolce.

Nabavka knjiga, radnih bilježnica i nastavnog materijala može početi već od petka, a način na koji će netko doći do školskih knjiga ovisi o samim roditeljima, uz napomenu da se trebaju čuvati svi računi.

- Grad Split je u proračunu osigurao 12 milijuna kuna za nešto više od 14 tisuća učenika osnovnih škola s područja grada. Roditelji imaju slobodu nabaviti udžbenike na načine koji im najviše odgovaraju, a Grad će im preko škola doznačiti sredstva za udžbenike, radne bilježnice i nastavni materijal u iznosu koji je predviđen za pojedini razred. Škole su nam partneri u ovom projektu, te će one prikupljati zahtjeve od roditelja od 27. kolovoza, te im doznačiti sredstva na račune - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić naveo je kako je za učenike prvih, drugih i trećih razreda predviđen iznos od 600 kuna, za četvrte razrede 650 kuna, za pete i šeste 1050 kuna, te za sedme i osme razrede po 1200 kuna.

- Roditelji će školama, od 27. kolovoza, trebati dostaviti OIB, broj žiro-računa i potpisanu izjavu u kojoj se daje pristanak da se podaci mogu upotrijebiti isključivo za svrhu sufinanciranja knjiga. Zahtjevi za knjige bit će stavljeni na web-stranice Grada i škola. Kada se podnese zahtjev školi, sredstva će biti isplaćena najkasnije do konca rujna, ovisno o dinamici obrade zahtjeva, jer ćemo školama doznačiti sredstva prije 27. kolovoza. Stoga se knjige mogu nabavljati već od petka, neovisno jesu li iz antikvarijata ili knjižara. Roditelji moraju potrošiti u okviru iznosa koji je predviđen za pojedine razrede, pa predlažemo da se već krene u kupovinu udžbenika, radnih bilježnica i nastavnog materijala, te da se obavezno čuvaju računi. Udžbenici za djecu s poteškoćama koji se školuju po prilagođenom programu, dobit će maksimalni iznos koji im treba jer su njihovi udžbenici skuplji - objasnio je Omazić.

Škole će sve detalje oko subvencioniranja nabavke knjiga objaviti na svojim web-stranicama, na ulazima, baš kao i Grad Split na svojim web-stranicama www.split.hr.

Iako se u javnosti govorilo kako će se preko škola dodjeljivati bonovi za knjige, iz Grada Splita to negiraju vjerujući kako će ovaj usvojeni model, a s kojim su se složili i splitski ravnatelji na svom sastanku, najjednostavniji put da se roditeljima olakša školovanje njihove djece.

Nova školska godina, kao što je poznato, počinje 10. rujna.

Kamo s lanjskim udžbenicima?

Lani je Grad Split sufinancirao školske udžbenika za učenike drugoga, trećega i četvrtog razreda osnovne škole, te je bilo govora kako će knjige na kraju nastavne godine trebati neoštećene vratiti u školu koju učenik pohađa. O tim detaljima ravnatelji će uskoro obavijestiti roditelje, rečeno nam je iz Grada Splita.

Naslovnica Split