Dalmacija Split

USPJEH LIJEČNIKA KBC-a

Operacija bez šava i zahvat s instrumentom veličine 3 milimetra: ni Split ne zaostaje u praćenju najnovijeg svjetskog trenda

USPJEH LIJEČNIKA KBC-a
Dr. Boris Bačić
Dr. Boris Bačić

Sve manji instrumenti pri obavljanju operacija te sve veća minijaturizacija sve prisutniji su u operacijskim dvoranama, a u praćenju toga svjetskog trenda ne zaostaje ni Split.

U Kliničkom bolničkom centru Split, na Ginekološkom odjelu, obavljena je laparoskopska operacija vađenja uvećane maternica s miomom od 8 centimetara, a sve je obavljeno s instrumentima od samo 3 milimetra.

Splitski liječnički tim pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Bačića izvođenjem ovog operacijskog zahvata stao je uz bok priznatim svjetskim stručnjacima budući da je minijaturizacija instrumenata kojima liječnici obavljaju velike operacije u ginekologiji novost i u svijetu.

A odstranjenje maternice laparoskopijom pomoću instrumenata od samo 3 milimetra među prvim je takvim zahvatima u Hrvatskoj. Značenje cijelog pothvata možda najbolje ilustrira usporedba s kovanicom od jedne kune gdje je vidljivo koliko su instrumenti - sitni.

- Cijela operacija trajala je oko sat i 10 minuta, a obavljena je bez ijednog šava na trbuhu. Prednost ovakvog zahvata nije samo estetske prirode jer nema reza niti šavova na trbuhu, nego i minimalna mogućnost infekcije i minimalan gubitak krvi zbog kirurške tehnike suhog i čistog operativnog polja, odnosno „dry and clean“ sistema. Pacijenticama je i postoperacijska bol minimalna u odnosu na klasičku ginekološku kirurgiju - doznajemo od doc. dr. sc. Borisa Bačića, koji već cijelo desetljeće u splitskoj bolnici radi laparoskopske zahvate.

Ovaj medicinski stručnjak, inače i predavač na Medicinskom fakultetu u Splitu te stalni sudski vještak, napravio je više od 2000 različitih laparoskopskih zahvata i više od 200 laparoskopskih operacija odstranjenja maternice zbog različitih oboljenja od mioma do raka grlića i raka sluznice maternice.

Sve ove operacije obavljene su kroz minijaturne rupice na trbuhu pacijentica, dok kamerom kroz pupak liječnički tim u operacijskoj dvorani ima uvid u sve što se radi unutar tijela. Tim pod vodstvom dr. Bačića je u KBC-u Split prije 10 godina obavio prvo laparoskopsko odstranjenje maternice bez klasičnog kirurškog reza, što je također bila novina u Hrvatskoj.

Bivši ravnatelj bolnice Dujomir Marasović podržao je tada molbu doktora Bačića za nabavu osnovne opreme za obavljanje laparoskopskih operativnih zahvata kao što su odstranjenja maternice, mioma i laparoskopskih zahvata kod raka grlića ili sluznice maternice.

 

Sve je to rezultiralo velikim napretkom u splitskim operacijskim dvoranama, jer su se ovakvi zahvati počeli raditi u KBC-u Split sedam godina prije nego u drugim centrima, poput KBC-a Zagreb i KBC-a Rijeka.

- Među prvima u Dalmaciji, a i među prvima u Hrvatskoj, obavio sam sa svojim timom 2011. godine i prvu radikalnu laparoskopsku histerektomiju kod raka grlića maternice, kao i prvu laparoskopsku zdjeličnu i paraaortalnu limfadenektomiju, odnosno odstranjenje limfnih čvorova zdjelice i trbuha - kaže doktor Bačić, kojeg smo upitali što je s robotima koji obavljaju operacije, a koji su najavljeni kao veliki napredak u modernoj kirurgiji:

- U SAD-u postoji trend robotske laparoskopske kirurgije, gdje se koriste instrumenti ili robotske ruke od 7 milimetara. Više nego dvaput veći rezovi od naša 3 milimetra koja smo mi obavili u Splitu. Postupak robotske laparoskopske kirurgije obavlja se pomoću „Da Vinci Sugical Systema“, čija je cijena oko 1,5 milijuna eura, a godišnje održavanje oko 100.000 eura, no postavljenje robotskog sustava uoči operacije oduzima znatno više vremena nego obična laparoskopija.

Robotskih sustava "Da Vinci" je u SAD-u više od 2500, dok u našem okruženju tek Slovenci imaju jedan. Mi nemamo ni jedan.

- Nažalost, operativni zahvat pomoću robotske laparoskopske kirurgije, osim što traju duže i radi se s dvostruko većim instrumentima, oko 3000 eura je i skuplji od uobičajenih laparoskopskih operacija. Statistička analiza pokazala je kako poput svih kompjutorskih sustava i ovaj robotski sustav zakazuje zbog kompjutorskih problema, i to u 2,6 posto slučajeva te se isti zahvati onda nastavljaju običnom, nerobotskom laparoskopijom - govori naš sugovornik, otkrivajući kako se polako i američki liječnici vraćaju "ljudskim" kirurzima...

A u tom praćenju svjetskih medicinskih trendova je i KBC Split, no sada treba nabaviti i ovu minijaturnu opremu za izvođenje zahvata. Budući da je ova jedinstvena operacija obavljena s posuđenom opremom, u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split dr. Ivom Jurićem i vodećim ljudima KBC-a Split u tijeku je donacija za nabavu instrumenata za obavljanje ovakvih laparoskopskih zahvata, a cijena opreme kreće se od 50.000 do 70.000 kuna.

Splitski bolnički centar, srećom, ima stručnjaka, izuzetno kvalitetnih liječnika i kirurga, pa im samo treba još i omogućiti uvjete za odličan rad, na zadovoljstvo svih pacijentica.

Porast svih oblika karcinoma

Kako su maligne bolesti u porastu, tako je i broj operacija sve veći. Laparoskopski se u ginekologiji mogu obaviti sve operacije osim kada se radi o raširenom karcinomu jajnika.

Naslovnica Split