Dalmacija Split

počela je sezona

Zajedno s turistima, Splitom se razmilile i zmije: evo kako se ponašati u slučaju 'bliskog susreta' i koga zvati u pomoć

počela je sezona

Počela je sezona zmija. Srećom, neotrovnih, ali bez obzira na tu činjenicu, nije nam, najblaže rečeno, svejedno kada se dogodi bliski susret s njima. Zadnjih par dana u našem gradu takvih susreta ne manjka. Najprije su vatrogasci intervenirali u Spinutu, točnije u Gajevoj ulici, gdje je jedan građanin dojavio da je uočio zmiju u dvorištu zgrade, pa su na teren odmah izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

No, pokušaj hvatanja nije uspio pa je zmija utekla u obližnje grmlje te tako dobila "prvu bitku". Kako smo doznali od Ivana Kovačevića, zapovjednika JVP-a grada Splita, u pitanju je bila bjelica, dakle vrsta koja nije otrovna, što bi barem donekle trebala biti utjeha stanovnicima ovog kvarta.

Počela je sezona poskoka: donosimo detaljni 'profil' zmije koja može ubiti čovjeka, a otkrivamo i bezazleni trik kojim je možete 'nasmrt' preplašiti

Drugi, još luđi slučaj imao je naš sugrađanin koji je nakon kupanja zadrijemao na stijenama između Zvončaca i plaže Ježinac pa su ga iznenadile čak tri zmije! I ovdje se radilo o šilcu, neotrovnoj vrsti koja spada u jednu od najbržih u zmijskom svijetu.

'Zakunja san, a kad san otvorija oči doživija san šok, zmije su izlazile iz stina!': Splićanina na popularnom gradskom kupalištu zatekao nevjerojatan prizor

- Godišnje imamo oko 15 intervencija hvatanja zmija i do sada niti jedan put nije bila u pitanju otrovnica. Osim bjelice, najčešće to bude šara poljarica ili smukulja - pojasnio nam je naš sugovornik.

Vatrogasci ove gmazove hvataju već prokušanom metodom - štapom koji ima otvor na vrhu, nakon čega ih stavljaju u limenu košaru te ih potom puste ili u njihovo dvorište u Kopilici ili ih odnesu u najbliže polje. Zmije je, inače, zabranjeno ubijati jer su one, prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, zaštićene životinje.

Tino Milat, kustos splitskog Prirodoslovnog muzeja, savjetuje da se, u slučaju da prvi spazimo zmiju, posebno otrovnicu, odmaknemo nekoliko metara.

- Zmija ne čuje, ali zato osjeća vibracije. Kada smo u prirodi, trebamo imati prikladnu odjeću i obuću i štap. Ona nikad neće prva napasti čovjeka, ali ako je iznenadite ili nagazite, ugrist će iz samoobrane - savjetuje naš stručnjak zoolog.

Pojava zmija u samom gradu ne iznenađuje ga previše.

- Grad se širi, puno je ljudi i male zelene oaze su njihove jedino utočište, pa su samim time i susreti češći - zaključuje profesor Milat.

 

Naslovnica Split