Dalmacija Split

Ima li veće tragedije?

Svaki deseti smještaj u Splitu još jučer je vapio za gostima, a cijene nisu ni blizu onima iz slavnih vremena!

Ima li veće tragedije?

Dani kada se soba na Mertojaku, puna osobnih stvari i ne pretjerano uredna, iznajmljivala za 200 eura tijekom Ultre, prošlo su svršeno vrijeme.

Takvim smo čudima svjedočili 2013. kada je Ultra Europe, tada kao dvodnevna manifestacija, prvi put organizirana u Splitu. Splićani nisu znali što ih čeka, pa su toga vreloga srpanjskoga petka ostali šokirani invazijom mladih nabildanih "tjelesa" s metalik naočalima na svoj grad. Ne da se tražila soba viška, nego je lutrija bila pronaći mjesto "pod borićem".

Godinu po godinu snalažljivi domaćini ovoga velikoga festivala elektroničke glazbe uhvatili su ritam s najezdom "ultraša", ali i ostalih turista koji su otkrili Split kao poželjnu destinaciju, i to više za provod, nego za odmor. Bezobrazno su nabijali cijene apartmana u tom terminu, a broj hostela, apartmana i turističkih postelja se višestruko povećao. Međutim, ove sezone su se ipak preračunali pa su neki od njih i ova tri dana Ultra groznice ostali - prazni. Pa tko će napuniti 170.000 registriranih kreveta u Splitu i okolici, a sigurno se nađe još pokoji "na crno"?

Diskontne cijene

O trostruko višim cijenama od standardnih sezonskih više nema ni govora. Ultra termin ide po cijeni kao i ostali termini u ljetnoj sezoni, govore nam prekaljeni iznajmljivači.

Jučer poslijepodne, svega nekoliko sati prije početka nastupa prvog DJ-a na Poljudu, na Booking.comu se oglašavalo još 428 smještajnih jedinica u terminu od petka do ponedjeljka, dok ih je 91 posto bilo punno. Ukratko, svaki deseti objekt još je vapio za gostima i to su se nudile akcijske cijene. Bilo je još mjesta i u luksuznim i "working class" stanovima, a reklamirali su se i prazni ležajevi u hotelima, hostelima...

Još veći izbor slobodnih soba i apartmana mogao se naći i na Airbnbu, isto po diskontnim cijenama. U oko nam je upao apartman "Zigi" smješten na Marjanu, preslatko sređen i to s odličnim recenzijama. Njegov vlasnik ima status "superhosta" na ovoj iznajmljivačkoj platformi, što znači da je odličan domaćin, pa je ipak ostao prazan. Ponudio je cijenu od 100 eura za dva gosta...

I Deni Jelinčić iz agencije Adriatic.hr nam je potvrdio da im je ostalo tridesetak praznih apartmana u gradu, uglavnom onih u kojima je noćenje skuplje od 150 eura. Potražnja je, kaže, jednostavno manja, a prazni će i ubuduće biti oni koji ne ponude dobar omjer cijene i kvalitete.

Ima li veće tragedije?

Kad nisu uspjeli popuniti smještaj na standardnim oglašivačkim platformama, splitski su iznajmljivači pokušali s last minute objavama po društvenim mrežama. Facebook je vrvio oglasima poput "renting my appartment spot near Split, 60 eura night. Msg me inbox, we can make a deal." "If you need acommodation for Ultra Music Festival for 6 people in house in center of Split (3 minutes walk to the stadium Poljud) contact me in the inbox".

Domaći "Delboji" su si dali truda jer ima li veće tragedije od one "ostati prazan za Ultru". Možda je jedino veća sramota za Splićane ne uspjeti srediti mukte kartu. Ah da, neki su uz najam apartmana nudili i čarobne narukvice za Ultru. I njih po diskontnim cijenama...

 

Naslovnica Split