Dalmacija Split

ODVOŽENJE OTPADA

Stiglo ljeto i sezona, no problemi ostali isti: Slatine se guše u škovacama jer nema mjesnog vodstva!?

ODVOŽENJE OTPADA

'Na zahtjev donedavnog sastava mjesnog odbora, broj kontejnera za komunalni otpad na nekim lokacijama se smanjio, što je svakako pridonijelo općem neredu', tvrdi direktor 'Čistoće'

Kako ljeto kalendarski odmiče sve dalje, u Slatinama je sve više smeća, pa se u skladu s tim gomilaju i komunalni problemi stanovnika tog mjesta na Čiovu.

Jedna od čitateljica sa "splitskog otoka" požalila se našoj redakciji da je broj odvoženja otpada s područja tog mjesta tijekom turističke sezone premalen budući da ljeti u Slatinama boravi tri puta više ljudi u odnosu na ostali dio godine.

– Kakva je situacija bila nakon nedavnih dana praznika, najbolje opisuju priložene fotografije na kojima se vidi da smeće doslovno "kipi" iz kontejnera, dok spremnik za papir nije ispražnjen tko zna otkada. Ovo je nedopustiva slika, a da ne govorim o tome da su kontejneri postavljeni na mjestima gdje netko tko je starije dobi ili tko nema auto uopće ne može baciti smeće. U svakom slučaju – sramota! – piše naša čitateljica i pita se što je s postavljanjem kanti ispred privatnih kuća.

Miroslav Delić, direktor "Čistoće", još jednom napominje kako su sve navedene primjedbe u nadležnosti Mjesnog odbora Slatine, a ne komunalne tvrtke kojoj je na čelu.

– Prijašnjih godina lokalno bi nam vodstvo poslalo zahtjev da se u ljetnim mjesecima broj odvoza otpada pojača na šest puta tjedno umjesto planom određena tri puta. No, za ovu sezonu nismo još zaprimili ni jedan takav zahtjev. Unatoč tome, na području Slatina ovih dana radimo i više nego što smo obvezni, jer, primjerice, u jednom danu moramo odvesti čak dvije ture komunalnog otpada s obzirom na njegove količine – naglašava Delić i dodaje kako se na zahtjev mjesnog odbora broj kontejnera za komunalni otpad na nekim lokacijama smanjio, što je svakako pridonijelo općem neredu.

U svakom slučaju, treba uzeti u obzir činjenicu da su prije dva tjedna održani izbori za gradske kotare i mjesne odbore te da se lokalna vijeća još uvijek nisu konstituirala, pa u tom vakuumu imamo situaciju da u ovom trenutku ne postoji kvartovska vlast, koja bi mogla riješiti navedene probleme i domene svakodnevnog života. No, uvjereni smo da će nakon ustroja novog saziva Mjesnog odbora Slatine jedan od glavnih prioriteta u djelovanju biti upravo što hitnije rješavanje problema s nagomilanim škovacama usred turističke sezone.

Po pitanju postavljanja individualnih kanti, prvi čovjek "Čistoće" objašnjava kako je uspostava novog sustava u tijeku, te da će i Slatine doći na red.

– Kad se taj sustav u cijelosti implementira, sve će kante biti čipirane, što znači da će iznos računa za odvoženje komunalnog otpada ovisiti, među ostalim, i o broju mjesečnih odvoza. Prosječni račun stanovnika Slatina za odvoz komunalnog i glomaznog otpada iznosi 35,70 kuna i nije se mijenjao kada se broj pražnjenja popeo na šest, a razliku u cijeni pokrivao je Grad – navodi Delić.

Upravo je zbog nove organizacije u tijeku natječaj za nabavu čak 15.000 individualnih kanti za područje Splita.

 

Naslovnica Split