Dalmacija Split

nakon četvrt stoljeća

Napokon će se riješiti sudbina devastiranih odmarališta, napuštenih vojarni i objekata sa 'sto vlasnika'! Ministar Marić najavio čelnicima Splitsko-dalmatinske županije kako će se sve odvijati

nakon četvrt stoljeća

Stupanjem na snagu novog Zakona o državnoj imovini, u sljedeće dvije do četiri godine riješit ćemo sve nekretnine za koje postoji zanimanje da prijeđu iz državnog u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. U Hrvatskoj se radi o tisućama objekata vrijednih nekoliko milijardi kuna, dok je samo u vašoj županiji više od dvije tisuće takvih predmeta – optimistično je ministar državni imovine Goran Marić najavio gradonačelnicima i načelnicima Splitsko-dalmatinske županije rješenje problema "državnog" vlasništva.

Naime, već četvrt stoljeća čelnici 55 jedinica lokalne samouprave u prostorno najvećoj županiji imaju golemih problema u vezi s vlasništvom nekretnina, tko treba upravljati bivšim napuštenim vojarnama, pa devastiranim odmaralištima tvrtki iz nekih drugih država, te zgrada koje nisu knjižene ili imaju "sto vlasnika". Upravo sve to bi trebao riješiti novi Zakon o državnoj imovini, koji je stupio na snagu prije tjedan dana, a same detalje su gradonačelnici i načelnici čuli od ministra Marića, i to na radnom sastanku koji već treći put imaju zajedno sa županom Blaženkom Bobanom.

– Novi zakon je puno jednostavniji nego prijašnji, pa ćemo brže rješavati vlasništvo nekretnina, od kojih će se neke prodati, neke ići u zakup, druge promijeniti vlasnika. A mogu obećati kako će u roku od tri dana bilo tko od gradonačelnika ili načelnika biti primljen u ministarstvo kako bismo se konkretno pozabavili određenim predmetima – obećao je ministar, pojasnivši kako se prioritetni zahtjevi koje su mu oko Nove godine slale jedinice lokalne samouprave za pojedine objekte već rješavaju.

Šteta je tek što su organizatori iz Kabineta župana novinare udaljili iz dvorane samo tijekom ove točke sastanka, jer bi itekako bilo zanimljivo čuti na što se to ministru žale lokalni dužnosnici, za što im treba pomoć, što ih ljuti... Budući da su neke jedinice lokalne samouprave plaćale naknadu za oduzetu imovine i triput veću nego je njihov godišnji proračun.

Lokalne dužnosnike je, pak, županijski pročelnik Tomislav Đonlić upoznao s detaljima u vezi s besplatnim školskim udžbenicima od prvog do osmog razreda. Županija je za 22.385 učenika u 65 osnovnih škola kojima su oni osnivač osigurala, s 12 milijuna kuna, kupnju knjiga koje će ih dočekati prvog dana nastave, ove godine 10. rujna. Dvije škole u Makarskoj i 28 ih u Splitu dobit će knjige plaćene iz gradskih proračuna, a župan Boban je zamolio sve gradonačelnike i načelnike da udžbenike koje su već kupili, a sada im Županija osigurava nove, daju bratskim školama iz Slavonije ili Like.

Lokalne čelnike s radom novog arhiva u Dicmu upoznao je voditelj Radoslav Zaradić, dok je detalje o protupožarnoj sezoni 2018. iznio Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

Naslovnica Split