Dalmacija Split

prigodni program

Krstulović Opara: Dan državnosti ne slavi se uz bogati domjenak u vili, najvažniji dan domovine obilježavamo na za narod bitnom mjestu

prigodni program

Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija prigodnim programom obilježili su danas Dan državnosti Republike Hrvatske.

Proslava je započela polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac kod središnjeg križa i groblju branitelja iz Domovinskog rata. Nastavila se polaganjem cvijeća na spomeniku u Parku branitelja, a predstavnici gradske i županijske vlasti potom su simbolično podignuli hrvatsku zastavu na štandarcu uz intoniranje državne himne "Lijepa Naša" u izvedbi Gradske glazbe "Zvonimir" iz Solina.

Položio se i lovorov vijenac na spomen ploči na bočnoj strani stare gradske vijećnice a kasnije je u staroj vijećnici, na Narodnom trgu (Pjaca), upriličen i svečani prijem župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Prošle godine u Vili Dalmaciji na današnji dan rekao sam da se Dan državnosti ne slavi uz bogati domjenak u vili, izoliran od ljudi, odvojen od puka. Tog trenutka donijeli smo odluku da ćemo ubuduće današnji dan, najvažniji dan jedne domovine, obilježavati u srcu grada i u zgradi u kojoj su se donosile važne odluke i u kojoj će se one i dalje donositi, prisjetio se splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je svim hrvatskim građanima i građankama, isto kao i predsjednik splitskog gradskog vijeća Igor Stanišić, čestitao Dan državnosti.

Predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar osvrnuo se na probleme i izazove s kojima se naša zemlja i narod svakodnevno susreću.

- Teškoće i problemi na koje kao društvo nailazimo ne smiju nas odvratiti od našeg zacrtanog cilja i uništiti naš optimizam i vjeru u vlastite mogućnosti. Na izazove možemo odgovoriti samo zajedništvom i povjerenjem u vlastite snage i znanje koje treba staviti u funkciju boljeg sutra, kazao je Sapunar.

Okupljenima se u staroj vijećnici prije svečanog domjenka za predstavnike vlasti i sve građane koji su se u prijepodnevnim satima našli na Pjaci, s nekoliko domoljubnih rečenica obratio i Blaženko Boban, Župan splitsko-dalmatinski.

- Pozdrav svim okupljenima a najviše roditeljima, djeci i udovicama poginulih hrvatskih branitelja. Oni su temelj ovog i svih drugih datuma i temelj stvaranja suvremene Republike Hrvatske. 90-ih godina je bilo zajedništvo, jedinstvo i ponos, koji smo na trenutak u našim srcima osjetili i prošlog četvrtka, zbog naših 11 momaka- poručio je Župan Boban naglasivši da nema sreće u tuđini.

- Ljubi sine zemlju svoju, od nje nikud nemoj ići. Nima sriće u tuđini, nije tamo ka u priči- stihovi su kojima je Blažeko Boban završio svoje kratko obraćanje.

Naslovnica Split