Dalmacija Split

'Hod za ljubav'

Split Pride danas u 18 sati kreće iz Đardina: policija objavila rutu kojom će se kretati povorka, a evo i gdje će sve biti blokiran promet

'Hod za ljubav'

Danas (subota) u popodnevnim satima održava se osmi po redu Split Pride koji tradicionalno započinje okupljanjem u Đardinu u 17 sati, dok službeni program počinje u 18 sati formiranjem Povorke ponosa. Ovogodišnji Pride organizira ujedinjena splitska LGBTIQ scena koja se sastoji od nekoliko udruga i entuzijasta (Bitcherin, Flomaster, queerAnarchive i Rišpet) koja ovim putem želi pozvati što više ljudi da se solidarizira i pridruži se u povorci te bude dio naše priče.

Radi se o političkom protestu kojemu je cilj skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću naši sugrađani, članovi obitelji, prijatelji, susjedi, radni kolege koji pripadaju jednoj manjini - LGBTIQ zajednici. Split Pride je također i događaj koji progovara o različitosti, zagovara prihvaćanje identitetskog i rodnog izražavanja, zagovara seksualne slobode te se opire homofobiji, transfobiji i svakom obliku diskriminacije.

- Ove godine bismo željeli progovoriti o važnosti prihvaćanja. Moto ovogodišnjeg Pridea je "Hod za ljubav", zato što je lako osuditi onoga koji je drukčiji, a za ljubav treba uložiti truda. Svjesni smo da puno naših sugrađana načelno podržava Pride, ali bi nam zbilja puno značila podrška u obliku dolaska na Pride jer bi uz veći broj sudionika, naša poruka bila mnogo snažnija - ističu organizatori i dodaju kako nakon povorke slijedi zabavni program, a potom i party u klubu Kocka.

Uoči početka Split Pridea, policija je izdala obavijest o ruti kojom će se kretati povorka.

'U subotu u užem centru Grada Splita, održat će se javno okupljanje Split Pride 2018.  Obavještavano građane da će se navedenog dana od 15:00 sati do završetka osiguranja uspostaviti blokada prometa na sljedećim lokacijama: 

- od kružnog toka na Zapadnoj obali (križanje Trumbićeve obale i Brajevića prilaza) prema Rivi 
- od Manuške poljane prema Sinjskoj ulici i Nodilovoj ulici
- od raskrižja Zagrebačke i Držićeve ulice prema Strossmayerovom parku.

Na spomenutim lokacijama bit će postavljena privremena prometna signalizacija. U zoni osiguranja, prilikom polaska sudionika javnog okupljanja iz Strossmayerovog parka, privremeno će biti ograničeno kretanje dijelovima ulica: Kralja Tomislava, Marmontova, Obala hrvatskog narodnog preporoda (Riva), Trg braće Radić, Marulićeva, Narodni trg, Bosanska ulica, Ulica kralja Tomislava i to u kraćim vremenskim intervalima, odnosno najkraćem vremenu potrebnom za osiguranje javnog okupljanja.
Policijski službenici će vršiti snimanje prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Molimo građane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika na terenu, kako bi javno okupljanje proteklo mirno.', stoji u priopćenju policije.

Naslovnica Split